News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Rapport från Smålommarnas tjärn

Rapport från Smålommarnas tjärn.

2015-07-31
Onsdag morgon. Klockan på sängbordet närmar sig fem. Ser genom fönstret att det inte regnar ute. Sätter på datorn och kollar väderläget. Vädersajten visar uppehåll under förmiddagen men mulet. Efter sista tidens regniga morgnar tar jag nu chansen att ge mig ut i naturen.

IMG_3932_650px-1

Men ack. Väl i bilen möts jag av ett fint duggregn. Sätter på vindrutetorkarna och hoppas regnet är övergående. Åker västerut från Ställdalen. Passerar Gåstjärn där en älg hastar över vägen. Duggregnet upphör innan jag är framme vid morgonens mål som är det smålompar vilka tidigare fick sina ägg rövade. Som trolig predator har jag beskyllt korpen vilket jag berättade om den 19 juni. Vid besök den 6 juli, som också går att finna under rubriken ”natur” i Kopparbergarn, ruvade lommen på nya ägg.

IMG_3817_650pxredigerad-1

Denna morgon var min förhoppning att omhäckningen hade gett önskat resultat. Till min glädje fann jag nu en några dagar gammal unge tillsammans med föräldrarna i tjärnen.

Hoppas Ni läsare har överseende med den bristfälliga kvaliteten på morgonens bilder, men förutsättningarna denna mulna morgon är långt från optimala. Dåligt ljus. Dessutom som oftast, långa avstånd vilket tvingar till stark delförstoring av bilderna.

IMG_3849_650pxx-1

Ena lommen vistas vid redet tillsammans med ungen. Den andra glider lugnt fram på vattnet och vilar ibland huvudet på ryggen.

IMG_3899_650px-1

Traktens korpar visar sig emellanåt och några ladusvalor flyger snabbt över tjärnens vatten på jakt efter insekter. Morgonens vind från norr håller omgivningen helt fri från mygg och knott.

IMG_3879_650px-1

Lommen på tjärnen dyker och kommer upp med en abborre i näbben. Simmar med den till sin unge vid redet som med god aptit sväljer fisken. Under alla mina besök de senaste åren är det först i år jag sett lommarna tagit fisk i hemmatjärnen.

IMG_3885_650px-1

Sittande på min ryggsäck når mig det ljudliga ropen från annalkande tranor. Två ståtliga fåglar kommer seglande på sina breda vingar och tar en lov runt tjärnen. Landar under högljutt trumpetande och betraktar omgivningen. Nu måste jag röra mig väldigt försiktigt eftersom jag sitter helt synlig. Tranorna har skarp syn och registrerar minsta rörelse. Är dessutom mycket skygga. Jag tar några bilder och snart beger sig paret västerut.

IMG_3863_650px-1

IMG_3867_650px-1

Två timmar har gått. Den ena lommen lämnar tjärnen och efter en stund tar jag bort kameran från stativet, sätter på mig ryggsäcken och är klar att lämna platsen. Då kommer lommen inflygande med en fisk i näbben och simmar till ungen.

IMG_3914_650px-1

”Men jag är ju mätt. Det är inte länge sedan jag åt en stor abborre”. (Undertecknads tanke). I normalfall har lomparet två hungriga ungar att mätta så denna ensamma får säkert mat i överflöd av sina välmenande föräldrar. Den vägrar nu ta emot fisken och vänder bort huvudet.

IMG_3921_650px-1

Jag återvänder över den blöta mossen till bilen. Till Er hjortronälskare. Hög tid att plocka. Bären är väl mogna nu.

IMG_3926_650px-1

Text och bild/ Bengt Lundell.

Som jag tidigare nämnt, håller jag uppsikt över flera lomtjärnar inom vår kommun. I en tjärn har lomparet lyckats få två ungar som nu är halvstora. I en annan kläcktes en unge för c:a tio dagar sedan. I tre tjärnar där lommarna ruvade i juni månad har häckningen med säkerhet misslyckats.

Svenska Lomföreningen tar emot rapporter från hela landet över både Storlom och Smålom. Föreningen för statistik om bl.a. häckningsutfallet vilket möjligen kan ge besked om årets dåliga resultat hos oss är lokalt eller allmänt i övriga landet detta år.

2 kommentarer till Rapport från Smålommarnas tjärn