News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

proresa

PRO gjorde tidsresa

14-07-28
IMG_6526

Nyligen genomfördes den traditionsrika ”Gammelvala” i Brunskog, Värmland, och en buss med PRO:are från vår kommun reste dit på en ”tidsresa”. Det vill säga att för många deltagare vällde det fram minnen från en tidigare period i livet när man såg dessa fordon och bruksföremål från förr.

IMG_6528

För egen del gick jag först till utställningen av gamla bilar, och fann där bland andra en likadan Opel Kapitän som den jag själv ägde en gång. Men då var den bara tre år gammal.

IMG_6527
Franska Dyna Panhard med både kaross och motor av aluminium var en ganska ovanlig bil redan på 1950-talet då den här modellen tillverkades.

IMG_6529
Små Fordar, som den här Prefekten, var liksom modellerna Junior och Anglia ganska populära på sin tid.
Detta gällde även för Renault CV 4 då – liksom fortfarande. Ett par exemplar av dessa gästade Gammelvala.

IMG_6541

Mera unik var postdilligensen som en gång drogs av hästar mellan utdelningsställena.

IMG_6534

Veterantraktorer fanns också till beskådande, liksom en ännu äldre lokomobil.
Lokomobilen kan enklast beskrivas som en flyttbar ångmaskin på hjul från vilken man tog kraft från svänghjulet, oftast med en planrem. Maskinen var flyttbar, men inte självgående, så den användes oftast som drivkälla till ett sågverk, tröskverk eller annat. I det här fallet var det just ett sågverk, där det sågades plank.

IMG_6532

Det fanns också några stationära tändkulemotorer, med råolja som bränsle. De dunkade och skakade så det blev nästan sjögång på marken fast det var långt från sjön.

IMG_6539

Ute på sjön fanns det för övrigt också en ångmaskin ombord på en väldigt liten båt. Det såg lite lustigt ut, ungefär som en eka med en bergslagskamin på mitten. Sjön heter Värmeln som enligt uppgift från lokalbefolkningen har en omkrets av 50 mil om man räknar med alla vikar och uddar.

IMG_6525

Det var mycket folk, tidvis var det trångt nästan som på Kopparbergsmarken och matköerna var enorma.

IMG_6542

Hettan var stark, och många blev nog glada när några av volontärarbetarna delade ut vatten till de väntande. Paraplyer till skydd mot solen togs också tacksamt emot. Kanske tog man inte risken att ambulansen skulle behöva hämta någon, så som skett dagen före.

IMG_6548
Ljusnarsbergarna tog det dock lugnt och här vilar några benen en stund.

IMG_6543

En och annan kändis syntes också i vimlet, bland andra Bosse Bildoktorn, som hade valt ut de bästa bilarna i showen.

IMG_6545

Vinnare blev denna Chevrolet från 1925.

IMG_6537

Underhållning bjöds det också på En grupp unga flickor från trakten sjöng och spelade och gjorde ett mycket bra framträdande med en repertoar som sträckte sig bakåt till 80-talet.

IMG_6546

Vi hann också lyssna till Eda-Eidskogs Dragspelsklubb som bland annat spelade Dan Andersson innan det va dags för oss att gå ombord på bussen.

IMG_6550

Christer Lindström tog oss tryggt och säkert hem igen och under resan underhöll Oscar Martinsson med roliga historier.

Text och bilder: Sture Ekmark

1 kommentar till proresa

  • Leif Larsson

    Bra uppfattat Sture Själv hann jag inte besöka alla begivenheter men jag kan rekommendera alla som inte varit hit till Gammelvala att ta en tur nästa år Ni kommer inte att ångra Er Bra jobbat Sture hälsar Leif