News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

PROare åkte till Speedway på Sannahed

PRO-are åkte Speedway på Sannahed

2019-08-24

Hoppsan! Nu skojar dom väl på Kopparbergarn, va? Inte åkte väl PRO-arna speedway?
Nej det gjorde de förstås inte, även fast det handlar om ovanligt pigga pensionärer, som i många fall har åkt och ägt motorcykel förr.
Men åkte, det gjorde dom – med buss- till Kumla och Sannahed för att titta på speedwaytävlingarna där.
Att de gjorde en avstickare till Sköllersta på vägen dit, gjorde dessutom många glada.

Bussen samlade ihop PRO-are från Hörken i norr till Bångbro i söder och Inga-Lill höll koll på att alla som anmält sig kom med.

För övrigt blir det här ett vimsigt hopakok av bilder och texter från flera källor, för PRO-arna är inte bara flitiga resenärer, utan delar också gärna med sig av sina erfarenheter och upplevelser.

Därmed släpper vi loss Leif i Nittkvarn att berätta om resan mot målet:

”Det börjar bli en vana att vara uppe på kvällarna för oss äldre pensionärer. Det senaste påfundet var att i stället för att köpa en kokt med bröd nere på kiosken, dra iväg tillsammans med en del yngre folk till Sköllersta korvfabrik och blockera deras affär så personalen där fick göra övertid, men i gengäld fick de lite klirr i kassan.

Men varför vara nöjd med detta när vi äntligen kommit loss hemifrån? Enligt rykten fanns det trevlig underhållning som en del av oss inte upplevt sedan vi var på mullhögarna nere i Kopparberg för minst sextio år sedan, då det kördes motortävlingar där.

Sagt och gjort, påsar och bagar samlades ihop och tillsammans med övriga ockuperades bussen med Christer vid ratten och eftersom det var han som hade en kompis som bjudit in honom så hängde vi med för att till slut hamna på ett gammalt militärläger Sannahed där kanske någon av oss marscherat i ungdomen.
Att hitta fram till tävlingsplatsen var inte svårt, lukten av eter var bedövande som från ett sjukhus.

Högtalare och musik och motorvrål vittnade om att vi var i närheten av nåt motorevenemang.


Anna Järnkvist hälsar oss välkomna till speedwayarenan vid Sannahed.

Plötsligt var vi i händelsernas centrum , en indiankvinna var inblandad i det hela och såg till att alla som kom fick plats att beskåda det som skulle komma, vi fick till och med en biljett så vi skulle slippa äta av våra inköpta hamburgare.

Om själva tävlingarna berättar Sture Ekmark här nedan.

I tisdags var det åter en resa med PRO och den gick till Sannahed, som är Indianernas hemmabana och de som stod för motståndet var Masarna från Avesta.

I depån hittade jag två av indianernas toppförare Tai Wofffinden och Chris Holder. Tai kommer från England och Chris från Australien.

En dansk fanns också med i laget och det var Kennet Bjärre.

På Masarnas sida träffade jag Kim Nilsson som var på gott humör

samt Polacken Martin Smolinsky.

Innan start blev det inspektion av banan av lagen.

Innan start blev det också en hyllning av Piotr Protasevich vilken har representerat Indinanerna för sin tjugonde säsong. På bildens ena hörn blev hyllnings flaggorna med.

Först ut på banan var knattarna som gick i Indianernas speedwayskola.

Sen blev det full fart i heat efter heat. Masarna ledde fram till heat åtta men Indianerna övertog ledning en med 31-28 efter två raka fem ettor.

Matchen fick avbrytas efter det tionde heatet då det kom ett skyfall vilket gjorde banan okörbar. Därmed blev det vinst för Indianerna.

Vår Bosse Kempegård, är kanske inte så van vid att vara sist med att komma till tals, men nu ska vi inte längre hindra honom, så här kommer också några av hans bilder med kommentarer:

Piotr Protasiewicz, 20 år som Indian inför starten.

Två Indianer som aldrig missar en match. Är med hemma som på bortamatcher. Oskar K och Anton K.

Den unge Maserföraren Philip Hellström–Bängs med sin servicepersonal.

Delar av oss Ljusnarsbergare. Inklusive Maria och Stefan Lindholm som fotografen hade tur att få sitta bredvid. De har jobbat som funktionärer så de hade bra information. Noterbart är att de visste mycket väl var Ljusnarsberg – Kopparberg finns. Varför? Jo, de har en stuga på Gillersklack. Ingalill håller upp protokollet som vi fick.

Sammanbitna av stundens allvar. Eller?

Full fart på en skitig bana.

Mer än 100 km/h på ovalen som mäter 375 meter.

Full sprut.

Sedan fanns det inget annat att göra än att tillsammans ta plats i bussen för transport till Ljusnarsberg. Alla som deltagit verkade vara nöjda med kvällen.

 

Bilder:Text och bilder (i ett riktigt sammelsurium):

Sture, Bosse K och Leif i Nittkvarn samt en vimsig redigerare vid namn Björn Ö

1 kommentar till PROare åkte till Speedway på Sannahed

  • Frida Sandberg

    Kul, och på Sannahed har jag varit ett par gånger men aldrig på speedway. Roligt att få en rapport därifrån