News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

PRO Ställdalen reste till Bolivia och Peru

PRO Ställdalen reste till Bolivia och Peru.

2015-02-11

Årets första möte gästades av Bengt Wentzel från Örebro och ABF. Han deltar i ABF:s utvecklingsprojekt i Bolivia och Peru.

IMG_9419_650px-1

Men innan han fick ord och bild hölls sedvanliga mötesförhandlingar.

IMG_9392_650px-1

Detta leddes av ordförande Villy Andersson och vid hans sida satt sekreteraren Inger Ljungkvist. Nästen 30-talet medlemmar hade infunnit sig. En rapport från PRO-Förbundet redovisade att det är 93 medlemmar i PRO Ställdalen och att ytterligare 8 tillkommer.

Resekommiténs Bengan Andersson gjorde reklam för årets hemliga resa som ska gå av stapeln den 19 mars med avresa kl 07.25 från Byalagslokalen i Ställdalen. Denna resa görs tillsammans med PRO i Hörken och Kopparberg.

IMG_9411_650px-1

Efter avslutat möte bjöds på kaffe och hembakade semlor.

IMG_9415_650px-1

Nu passade man på att prata med varandra en stund.

IMG_9416_650px-1

Sedan tog Bengt Wentzel tillorda och berättade om ett hjälpprojekt i ABF:s regi i Bolivia och Peru. Detta projekt avslutas i år.
I Gävleborgs- Hallands- och Örebro län har man haft studiecirklar i ämnet. Deltagarna fick sedan erbjudandet at följa med på en resa till Bolivia och Peru. 40 st anmälde sitt intresse. Bara från Hofors deltog 15 personer.

Ställdalens PRO fick fakta kring hur de sociala reformerna utvecklats i Bolivia. Alla får nu en liten pension men för att få plats på ett äldreboende får man inte ha varken familj eller vänner.
Förr förädlades ingenting av naturresurser som finns i landet utav bolivianderna själv utan av internationella storkoncerner. Men den nuvarnade presidenten, Evo Morales, som tillträdde 2005, har lyckats förhandla till avtal som ger landet inkomster av förädlingen. Presidenten är den första indian som innehar ämbetet fastän befolkningen består till 60 % av olika indiangrupper.

Bengt Wentzel tog oss till Guayaramerin där det pågick ett projekt för kvinnor att utveckla hantverk, sälja och på så vis få en liten inkomst. Man lärde också äldre kvinnor, över 60 år, att läsa. Kunde de lära sig skriva var det ett plus.

IMG_9433_650px-1

Resan gick också till Machu Picchu i Peru. Det var semesterresident för Inkarikets konung. Dit fick resedeltagarna ta sig med tåg, buss och promenad.
Nu gick resa åter till Perus huvudstad La Paz.

IMG_9421_650px-1

Där besöktes en fabrik där man förädlade paranötter. Paranötterna som vi äter är frön i en stor nöt. Fröna skalas och torkas innan de går till försäljning.
Resan avslutades med ett besök på en marknad där det bjöds på underhållning. Den svenska gruppen bjöd på knäckebröd, Kalles kaviar och pepparkakor.
Bengt Wentzel avtackades med en varm applåd.

Mötet avslutades med dragning på kaffelotter och åror.

Text: Thyra Lundell. Foto: Bengt Lundell.

 

 

1 kommentar till PRO Ställdalen reste till Bolivia och Peru

 • Bengt Andersson

  årets hemliga resa som ska gå av stapeln den 19 mars med avresa kl 07.25 från Byalagslokalen i Ställdalen. Denna resa görs tillsammans med PRO i Hörken och Kopparberg.
  Tack Tyra för reklamen i Kopparbergaren.
  Kopparbergars pro Hörkens pro får kontakta LEIF LARSSON
  0240-661029 eller 0702725178 för tider och plats.

  HÄLSNINGAR BENGAN