News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

PRO Ställdalen på utflykt

PRO Ställdalen på utflykt

2021-06-12

Ett gäng reslystna PRO:are från Ställdalen begav sig den 7/6 ut på första utflykten efter coronautbrottet. Resmålet var Norberg. Där väntade våra guider Lennart och Inga, tillika medlemmar i PRO Norberg. Det dom inte visste om sin ”hemby” Var inte värt att veta. De berättade fängslande om traktens historia, dess människor och deras arbete från dåtid till nutid. Mycket är borta, nedlagt, rivet, igenfyllt och övervuxet. Men det som finns kvar blir till ett minne vi kan ta med oss.

Vi började dagens rundtur vid Spännarhyttans Graffiti. Här finns en av Sveriges få lagliga graffitiplatser.

Vi fortsatte till Mossgruveplatsen. Museet var stängt p.g.a. renovering, men vi kunde gå en runda bland gruvhålen.

En del av dem var mer än 100 m djupa. Museet är inrymt i Risbergs konstschakt.

Efter Mossgruvan åkte vi till Kärrgruvans station som är slutstation för museijärnvägen mellan Norberg och Ängelsberg. Där hade vi turen att få träffa ordförande i Engelsberg Norbergs Järnvägshistoriska Förening (ENJ) , Sten Nordström, som berättade lite om järnvägens och föreningens historia.

Efter Kärrgruvan bar det av till Svinryggen. En rad djupa gruvhål på ömse sidor om en smal stig uppe på ”ryggen”.

Nu åkte vi till Polhemshjulet. Hjulet är ett imponerande vattenhjul med en diameter på 15 m. Det drevs via en stånggång vattenpumparna i Kärrgruvan ca. 1 km bort.

Efter Polhemshjulet bar det av till Klackbergs gruvfält. Här tittade vi på Blå Grottan eller spökorten som den också kallas, samt Storgruvan med sin runda gruvlave murad av slaggsten-

Så begav vi oss en liten bit norrut till Torshammars verkstad. Verkstaden startade 1887. Tillverkningen bestod av bl.a. prydnads-och dekorationsdetaljer. Verksamheten lades ner 1983. Lokalen har stått orörd sedan dess.

Nu närmade vi oss slutet på en fullmatad dag och for ner till Norbergs hembygdsgård, Karlberg.

Så var det dags för hemresa och vi tackade våra guider för en intressant, lärorik och givande dag i Norberg. Nu planerar vi för fler utflykter framöver och hoppas att SMHI kan leverera bra utflyktsväder när det blir dags.

Text och bild: Erik Karlsson och Christer Lindström

1 kommentar till PRO Ställdalen på utflykt

  • Britt-Marie Cassel

    Tillbringde många sommar och jullov i Norberg. Hade varit kul att får följa med. Hoppas att det blir gemensamma resor framöver.