News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

PRO-resa till Dalarna

PRO-resa till Dalarna

14-06-13
Kommunens tre PRO-föreningar ser sig gärna om på en busstur i omgivande trakter. Numera handlar det så gott som uteslutande om endagsresor medan det förr var vanligt även med längre utfärder med en eller flera övernattningar.

– Långresor har blivit för dyra, konstaterar Sten-Ove Karlsson, ordförande i PRO-Kopparberg. Det kan vara nog så svårt att fylla en buss för en dagsresa. Därför har vi ökat samarbetet mellan föreningarna på så sätt att vi arrangerar resor tillsammans.

IMG_6309

Hörkens PRO tog initiativet till den aktuella resan och en del Kopparbergare hakade på, bland andra Sten-Ove som också fick fungera som reseledare.

IMG_6312

När alla kommit ombord styrde chauffören Christer Lindström kosan norrut längs E50. Vid rastplats Långsjön blev det fikapaus med utsikt. Caféet ligger väldigt vackert intill sjön.

IMG_6318

Resan fortsatte sedan till strutsfarmen, som ligger alldeles intill Romme travbana.

IMG_6315

Väl framme klev guiden Linda Rosén ombord på bussen och berättade både om djuren och om anläggningen och verksamheten innan vi klev av för att själva se oss omkring.

IMG_6319

En vuxen struts väger omkring 140 kilo och kan komma upp i en fart oss av 70 kilometer i timmen. Strutsen är en kvarleva från dinosauriernas tid, sa Linda. ”Den är fågel upptill och ödla nertill.”

IMG_6316

Strutsäggen är stora och kan väga ett och ett halvt kilo. Nykläckta kycklingar väger ungefär 180 gram men som vuxna exemplar blir de 2,5 – 3 meter höga!

IMG_6321

Huvudproduktionen i anläggningen är strutskött, men då även turisttillströmningen är en viktig del i verksamheten har man både restaurant och café samt en presentshop där många av souvenirerna är tillverkade av strutsägg. Men man kunde också köpa kött och korv med struts som råvara.

Vi tackade Linda för hennes kunniga och trevliga guidning och fortsatte sedan färden till Borlänge där vi fick tillfälle till shopping på Kupolen och Ikea.

IMG_6322

På hemvägen gjorde vi en avstickare över Idkerberget till musteriet i Grangärde, där en del försåg sig med lite delikatesser för senare bruk.

Alla var överens om att det varit en lyckad och trevlig resa och medan vi rullade hemåt mot Hörken och Kopparberg spånades det om kommande resor, men också om svårigheterna att nå ut med information. Som Kopparbergarns reporter kunde jag då inte göra annat än att påminna om de möjligheter som finns för föreningar att annonsera gratis i Kopparbergarn.

Text och bilder: Sture Ekmark

2 kommentarer till PRO-resa till Dalarna

  • Leif Larsson

    Bra referat till den trevliga resan Ekmark Du kommer garanterat få fortsätta rapportera från våra resor nu när vi kommit igång

    Leif Larsson

  • Inger Aftonljus

    Fantastiskt att se de stora strutsarna. En mycket trevlig resa, som jag gjort tidigare.