News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

PRO på nöjestripp till Vansbro

PRO på nöjestripp till Vansbro

2019-02-25

Nu är dom igång, pensionärerna. På fredagsmorgonen kom den välbekanta bussen och som vanligt blev den till brädden fylld med ressugna PRO-medlemmar som hade beställt Vansbro som slutmål. 

Några timmar senare närmade vi oss Gundes hemort. Framför allt kunde halva styrkan knalla in på det gamla konditoriet med bageri i källaren och själva servera sig en kopp java. Om man ville kunde man låta sig förföras av de otroligt smaskiga bakverk som låg i montern.

Den andra hälften fick stiga av vid ett lager som sålde parfymer. Där inne kunde den som led av astma förkorta sin levnad med flera år. Trots detta kom en del ut med stora påsar fyllda med olika medikamenter.

Efter att alla fikat och handlat klart och Christer tjatat till sig en påse med godis, väntade studiebesök på Monarkfabriken. Den är Vansbrobornas stolthet eftersom dom tillverkar allting från grunden.

Det blev en mycket intressant vandring genom fabriken där vi kunde följa en cyckels tillblivelse i minsta detalj. Det var massor med olika modeller men som gemensamt kostade flera hundra tusen kronor .

Det var väl inte direkt vanliga hojar utan en del användes i forskning inom medicin och liknande.

Vi kunde följa Birgit där hon satt och plockade i ekrar i en järnklump och en fälg, för att sedan skicka in den i en robotmaskin som riktade hjulet till exakt rätt mått.

Efter några pys och pustar kom ett splitter nytt hjul fram färdigt att monteras på någon cykel.

Hela rader med ramar styren och diverse andra attiraljer väntade på montering hängande i taket.

Det tar på krafterna att knalla runt så här och det var mycket efterlängtat att fortsätta till det anrika hotell Flottaren för att stilla hungern. Det verkade som att alla blev mätta och belåtna och beredda på nya äventyr. Även om inte alla håller på Leksand i ishockey kunde man samsas om brödfabrikens utmärkta andrasortering av hårdbröd. Det slank även med nån paltkaka, syltburk och andra onyttigheter. Vagn efter vagn lastades in i bussen.

Hemfärden avbröts efter en stund då Clasolles skylt blinkade förföriskt mot oss. Gubbdagiset har sin trogna publik och på nolltid var alla försvunna i det jättestora lagret av onödiga prylar. Hur hårt det tog i kassan vet jag inte men att en del stora kassar följde med besökarna var ett faktum. Som vanligt var vädret fint och stämningen i bussen var glad när färden ställdes åter mot byn.

Text o foto Leif i Nittkvarn

1 kommentar till PRO på nöjestripp till Vansbro

  • christer lindström

    Du Leif jag hann aldrig in till tjejerna i fiket. Men när dom hörde att det var jaq som körde, var det självklart att PERNILLA kom ut med en bakelse i form av ett hjärta och gav mig. Du får inte vara svartsjuk LEIF. Gammal …… rostar aldrig.