News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

PRO på drag-show

PRO på drag-show i Jularbo

2019 -11 -06

På något underligt vis lyckades de reseansvariga som vanligt fylla en buss ned drag-intresserade människor. Kanske var det någon som väntade sig en liten annorlunda show än den som uppspelades.
Vad är det då vi pratar om ?

Jo en årligt återkommande liten påminnelse om en man som satte orten Avesta på kartan.
Vem har inte hört talas om Jularbo Kalle?
Vi har väl alla ett förhållande till den musik han producerade. Själv upptäckte jag dragspelet när jag var åtta år och blev helfrälst.
Jag fick låna ett dragspel av min farbror som trälade med mig både dag och natt för att försöka få fram en melodi. Och över alla under kunde jag till slut framföra samma vals som Kalle blev berömd för nämligen Livet i Finnskogarna.

Jag förstår om mina föräldrar och övriga bekanta blev trött på lyssna på samma och samma hela tiden. Men tiden står ju inte still utan så småningom utökades repertoaren så jag kunde variera mig en smula.
Och nu sjuttio år senare steg jag på bussen för att tillsammans med femtio likasinnade besöka rötterna för allas vårt intresse. Resan mot Avesta flöt på som vanligt med lotterier och dragningar förutom att vi matades med banan för att hålla blodsockret på topp. Snart dök den jättestora Dalahästen upp, och vi kunde parkera vid Avesta Teatern och hämta ut biljetter som placerade oss på perfekt avstånd till de uppträdande.

Direkt vi öppnade dörren möttes vi av ett gäng dragspelare som värmde upp. Detta var Avestaforsens brus verkligen. När vi satt oss till ro och Kalles barnbarn Lena Jularbo tillika VD, hälsat välkommen fylldes scenen av alla medverkande.

Därefter ett tiotal skåningar med drag-spel som när dom drog in luft i spelen nästan orsakade syrebrist i lokalen. Nu hade vi klart för oss att drag-show inte var vad någon trodde tidigare. Applåder och dacapon följdes av både veteraner och ungdomar som spelade som om det gällde livet.

Alla dom här som man bara hört på radio,som Nils Fläcke (på bild här), Anders Larsson, Bertil Englund, men också ungdomarna Beiron och Annika.

Viken brud, henne kommer ni att höra talas om, nybliven stipendiat som hon är.

Beiron Hultman är också en stor talang som vi säkert får höra mera av framöver.

En annan veteran som spelat med de stora runtom i vida världen är Ingemar Ihlis som behärskar alla sorts instrument från näverlur till fiol. Det är inte bara de stora scenerna han stått på utan han har dessutom spelat på ett av våra medlemsmöten i Hörken tack vare en kompis kompis..
För att orka med hela föreställningen kunde vi gå till dukat kaffebord och få nya krafter för att orka applådera till andra aktens musikaliska höjdpunkter. Ett annat inslag var stenkakor som Kalle spelat in i Tyskland och som vi fick höra i trattgrammofon när mannen som vet allt om familjen Jularbo, Håkan Petterssom, berättade om Kalle och Ebbes bravader.
En episod kommer jag ihåg från 1950-talet nån gång när Kalle och Ebehart skulle spela i Yxsjöbergs Folkets Hus. Efter en halvtimme blev Kalle Jularbo som det heter ”opasslig” så dom fick bära ut honom till den stora Forden som dom åkte i. Som tur var spelade Ebbe färdigt. Men det påverkar inte de gamla stenkakor som jag har och ibland lyssnar av på grammofonen.

En liten men nog så viktig detalj om man skall härma Kalle, då skall man ha tummen bakom registret om dom spelar på ett knappspel och spela med fyra fingrar för att få Kalles takt.

Allt tar slut och den magnifika uppvisningen kunde gärna ha fortsatt ett par timmar till , men det var mat beställd på Dalahästen som förgyllde vår kväll.
Helt odramatiskt återkom vi till hemorten nöjda och belåtna. Men misströsta inte, vi åker redan på fredag på hemlig resa för att även åka på hemlig resa på lördag .

Helnöjd nörd text Leif i Nittkvarn

Bertil Englund sjöng och berättade historier.

Håkan Pettersson representerade Jularbomuséet.

Foton utvalda från Bo Kempegård

2 kommentarer till PRO på drag-show

  • Lena Jularbo-Brauner

    Tack för att ni kom PRO och att ni gillade vad ni såg. Vi, Jularbos Vänner, försöker som arrangörer att variera föreställningen för varje år. Jularbodagen har nu existerat i 52 år och vi, Jularbos Vänner, driver arrangemanget sen 2014. Välkomna tillbaka nästa år, vi har redan (som vanligt) fått flera bokningar till nästa år!
    Lena Jularbo-Brauner

  • Wilfriede (Frida) Sandberg

    Tack Leif för redogörelsen av resan från en som inte var med. Jag beundrar alltid ditt varierande sätt att skriva. För min del skulle det bara bli: och sen gjorde vi det, och sen gjorde vi det….. (inte kul alls!)