News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Prästfalls-Kalle

Prästfalls-Kalle

2022-09-12

I lördags var det musik i Finnfalls bygdegård och huvudpersonen var Prästfalls Kalle (Karl Gustav Karlsson), en spelman som levde i slutet på 1800 talet fram till 1950talet.  Ett antal spelmän hade samlats och några hade även kommit långväga. Dagen började med låtkurser och de delade upp sig i två lag. Ett lag spelade med Jeanette Lindmark, den andra gruppen hade Mats Lindström hand om. Kl 14.30 kom det två barnbarn till Kalle på besök, det var Kerstin och Louise. De berättade lite om Kalle. Efter detta framförde Jeanette och Mats låtar som Kalle hade skrivit. Dagen avslutades med frispel. Det var en omtyckt och välbesökt konsert.

Fakta Prästfalls-Kalle:                                                                                                                                                                                                  Karl Gustav Karlsson (1889-1959) föddes i Kolningsfallet, Holmsjön i Ljusnarsbergs socken den 26/11 1889. Föräldrarna var Anders Gustaf Karlsson och Maria Karolina Karlsdotter. Karl Gustav gick i skola i Holmsjön och i Finnfall. Efter avslutad skolgång började han arbeta som kolare och skogsarbetare. Han lärde sig spela fiol av sin farfar Holmsjö-Kalle (Karl Gustav Ersson 1835-1924). Han hade i sin tur varit elev till spelmannen Futter-Petter (Per Jansson Lindstedt, 1796-1854). Prästfalls-Kalle fick av sin farfar lära sig många av de säregna och vackra låtarna som Futter-Petter spelade. Så småningom  kompletterades de med egna fina låtar i traditionell stil.

Text och foto: Sture Ekmark

5 kommentarer till Prästfalls-Kalle

 • Jeanette Lindmark

  Hej!

  Fint att artikeln nu har kompletterats med flera bilder som bl a belyser den stora publiktillströmningen till evenemanget.

  Vill även tala om att Prästfalls-Kalle-dagen den 3/9 var den tredje temadagen i VÄSTMANLANDS SPELMANSFÖRBUNDS temaserie ”RÖTTER I VÄSTMANLAND”,som i olika former lyfter fram spelmansprofiler osv ur den västmanländska folkmusiktraditionen.

  Med vänlig hälsning
  Jeanette Lindmark

 • Rickard Didic

  Nu finns ett nytt reportage publicerat med kompletterande bilder och text om temadagen om Prästfalls-Kalle. Reportaget finns att ta del av här: https://www.kopparbergarn.se/wp-admin/post.php?post=41112&action=edit

  //Rickard, webmaster

 • Louise " Lalla " Fyrner

  Tack Mats för att du gick in och ändrade att morfar inte var riksspelman. Det har han aldrig varit utan en spelman från Ljusnarsberg. Roligt att det var så många människor som tagit sig till Finnfall denna dag.
  Samtidigt vill jag tacka Jeanette Lindmark och dig för det stora arbetet ni gjort och roligt att höra låtarna efter morfar.
  Hälsningar Louise ” Lalla ” Fyrner

 • Rickard Didic

  Hej och tack för din kommentar Mats! Vi har nu gjort små ändringar i texten och hoppas att det blev till det bättre. Roligt att det var ett så välbesökt arrangemang. Om ni själva har några fler bilder som ni vill komplettera med, så sänd gärna över dem till oss på webmaster@kopparbergarn.se

  //Rickard, webmaster

 • Mats Lindström

  Har ett par synpunkter på denna artikel.
  För det första så är påståendet att Prästfalls-Kalle var riksspelman felaktigt. Troligtvis har man blandat ihop detta med det faktum att hans spelkamrat Karl Erik Hartman var det.
  Sen blev jag lite besviken på de bilder som valts ut till artikeln. Det framstår som att det endast var ett fåtal personer som besökte tillställningen, när det i själva verket var ”fulla huset av folk” och vi hade exempelvis, då enbart vid själva konserten, 53 personer i publiken!
  Jag tycker personligen att man borde ha sett till att framhålla det oerhört positiva faktum att så många ville besöka Bygdegården, i synnerhet med tanke på det arbete och engagemang som både Bygdegårdsföreningen, släktingar till Kalle och min spelkamrat Jeanette lagt ner.
  Tack för ordet.