News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Plastbanta i Församlingshemmet

Plastbanta i Församlingshemmet

19-02-01

I onsdags eftermiddag ordnade församlingen en workshop med inriktning på att minska användning av plast, det som numera går under beteckningen plastbantning. Flera hade uppmärksammat annonsen i Väsman runt och var nyfikna på vad som skulle hända. 

Plast är ett bra material som är användbart till mycket men som man i sin vardag gott kan minska användningen av. Plasten hamnar i stor utsträckning i haven till slut, den bryts långsamt ner i småbitar och är ett gissel för naturen.

Kan man göra något själv? Något enkelt?

Precis vad vi skulle få som uppgift att göra.

Bivaxdukar och handlingskassar stod på programmet. Sven-Olof Dahlgren visar modellkassen sydd i ekologisk bomull. 

Ett par flitiga damer gav sig snabbt i kast med att sy – Else-Marie Axelsson och Marianne Jansson.

Handlingskassar vet ju var och en vad det är men bivaxdukar? Vad är det?

Tänk plastfolie som du täcker en skål eller fat med innan du ställer in den i kylskåpet. Istället för plastfolien så täcker man med en tygbit som är penslad med smält bivax. 

Först måste tyget förstås klippas till.

Tyget läggs sen på en bakplåt med bakplåtspapper. Därefter bryter man bivax i småbitar och lägger på tyget, som Ingrid Roos Mehlis gör här. Ugnen sätts på 100 grader och plåten får stå inne i fem minuter eller tills vaxet smält. Då är det dags att ta ut plåten. Vaxet penslas ut så det täcker tyget jämnt och fint. Bivaxduken läggs plant för att svalna. Sen är den klar att använda.
Plastfolien slängs ju bort efter användandet men bivaxduken sköljs av och återanvänds om och om igen.

Någon läsare kanske tycker att det låter väl ändå rätt ohygieniskt. Bivax är antibakteriellt så det är helt ok att använda efter avsköljning.

Allt fanns framdukat när vi kom, bivax, mallar till tygstyckena och symaskiner till kassarna. Det var bara att komma loss!

Det här var den första i en serie workshops som församlingen kommer att ordna under våren. Nästa blir surdagsbak. Den är fulltecknad men enligt uppgift så blir det en gång till på grund av det stora intresset. Senare blir det syrning av grönsaker och till sist att göra sin egen hudsalva.

Annonser kommer i Väsman runt efterhand och man kan anmäla sig till församlingspedagog Doris Sundqvist på telefon 661211.
Priset blir 50 kronor per gång och överskottet går till fasteinsamlingen.

Text och foto: Birgitta Palm Andersson

2 kommentarer till Plastbanta i Församlingshemmet

  • Martin

    Plastpåsar är bättre för miljöpåverkan än tygkassar, men det pratas det tyst om.

    ”Tygkassen då?
    För att matcha plastpåsen som det miljövänligaste alternativet, sett till alla 15 kategorier, skulle en tygkasse i ekologisk bomull behöva användas 20 000 gånger och en tygkasse i ”vanlig” bomull 7 100 gånger, enligt studien.” Källa: Svt.

  • Thyra Lundell

    Vilken bra grej.