News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Planteringsdag i Folkets Trädgård

Planteringsdag i Folkets Trädgård.

2021-05-24

Under våren har det pågått en studiecirkel i odling i trädgården. Deltagarna har fått frön med sig hem för att förodla och nu var det dags att se resultatet och ge plantorna dess plats i odlingslådorna.

Ledare för studiecirkeln har varit Per Klingberg och Tomas Andersson. De hälsade deltagarna välkomna och informerade om dagens arbete.

Undertecknad fick möjlighet att berätta om projektet att anlägga ängar i Kopparberg och Ställdalen för att öka den biologiska mångfalden. Det berör Folkets Trädgård eftersom en äng är planerad i direkt anslutning till den.

Per och Tomas poängterade hur viktigt det var att avhärda plantor som förodlats inne. De jämnförde med att om vi solar för länge de första gånger blir vi brända. Det är samma sak med växter. De behöver också vänja sig vid vinden. De delade också ut råd för drivning och omskolning av plantor.

Det är viktigt att de förgrodda plantorna får mycket ljus men svalt då får man kraftiga plantor. Har tomatplantorna växt iväg och blivit skrangliga går det att klippa ner dem så att endast tre bladpar blir kvar. Den avklippta delen sätter man i vatten då får den rötter och det blir en planta till.

Så var det dags att kavla upp ärmarna och sätt igång.

En list var uppfräst efter staketet ut mot vägen. Arbetet att kantskära den tog Per tag i. AnnKatrin rensade bort grästorvor. Stenarna lade Tomas och Susan upp mor staket. De ger ett värmemagasin till växterna som planteras där.

De upptäckte att det fanns mycket sten att bygga värmemagasin av.

Arno, som fräst listen, fyllde på odlingslådorna med planteringsjord.

Små avhärdade plantor fick sin plats i för sommarens tillväxt.

Kicki fick jordiga händer när de förgrodda plantorna placerades ut.

Så här blev resultatet. Väl tilltaget västutrymme skall ge plats för god tillväxt.

Här växer grunden till många goda rabarberpajer.

Gittan från Lomma i planteringstagen.

Det gäller att se till att göra det svårt för gräset att ta sig in till växterna i lådorna. Trimmern hanterades av Jörgen också han från Lomma.

En hästgård i Ställdalen skänkte hästgödsel som Arno hade hämtat och nu spred ut över de rätt magra jorden. Med lite ny jord ovanpå kommer det säkert att växa bra.

AnnKatrin från Olsjön utanför Saxdalen hade en hink med trädgårdskompost som fick bilda underlag för jordgubbsplantor. I lådan bredvid växte små självsådda plantor av ringblommor från förra året. De fick naturligtvis vara ifred för att om några veckor ge njutning för ögat.

Det skall bli trevligt att även det här året få följa utvecklingen av Folkets Trädgård. Det är ett fint ställe att mötas på. Ta gärna en promenad i trädgården ibland och se hur det växer. Skänk en tanke till dem som lägger mycket av sin fritid på att glädja oss andra.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

3 kommentarer till Planteringsdag i Folkets Trädgård

 • Stina Dalgart

  Så trevligt det ser ut och fin gemenskap, jag hoppas på att komma till Ställdalen för att njuta av Folkets Trädgård och en god kopp!!
  En från Skåne och Lomma.
  Lycka till
  Stina

 • Ronnie

  Det känns verkligen som om Tomas Andersson har gröna och svarta fingrar. Snyggt jobbat.

 • De två från Lomma

  Tack Thyra och Bengt för en trevlig och beskrivande artikel om arbetet i Folkets Trädgård!
  Och påfyllningen av planteringsjorden med reklamfrasen ”En kvalitetsprodukt från Skåne” kommer att sätta fart på växligheten!