News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Peppar, peppar

Peppar peppar-dagen

logo_msb_200

Den första oktober var det dags för Peppar, peppardagen igen. Fast egentligen heter den Internationella Äldredagen och är instiftad av FN. Peppar, peppar är en svensk kampanj , som tillsammans med kampanjen Aktiv mot brand arbetar för ökad säkerhet för våra äldre. Båda kampanjerna leds nationellt av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB,  med en rad lokala samarbetspartners runt om i landet.

IMG_6797

I Ljusnarsberg  var Dagrehab vid Koppargården, värd för dagen, som på förmiddagen innehöll föredrag av personal från Västerbergslagens räddningstjänst om brandrisker i hemmet.

Eftermiddagen inleddes med en serie korta filmer om risker för äldre och hur man förebygger dem. En av dem kan ses här.
Flera filmer kan ses på hemsidan www.dinsakerhet.se .

IMG_6790

Gunilla Andersson, som är enhetschef för dagrehab, var först lite besviken på grund av dålig uppslutning från besökarnas sida, men når det blev dags för underhållning och fika, strömmade publiken till till.

IMG_6795

Underhållare var populära trubadurerna Magnus Carli och Jimmy Gustavsson, som framförde en rad gamla visor och låtar som Lyckliga gatan, 37:an och Gunnar Vägman.

IMG_6796

Och fikat, som Birgitta Andersson och Kerstin Jernberg fixat blev likaledes mycket uppskattat.

IMG_6800

Hanna Söderberg, sjukgymnast, talade om hur viktigt det är med fysisk aktivitet och rekommenderade att man bör ägna minst 150 minuter i veckan till detta, gärna uppdelat på flera pass.

IMG_6801

Servicegruppen redogjorde för vad de kan hjälpa till med, som att klippa gräs och skotta snö och berättade att de även har en syateljé.

IMG_6802

Annika Andersson, som nyligen tillträtt sin tjänst som personligt ombud, berättade om sitt arbete och om förutsättningarna för att få hjälp. Hon poängterade att hennes hjälpinsatser är till för människor som haft långvariga psykiska problem samt att hon endast arbetar på klientens uppdrag.

IMG_6803

Naturligtvis var också Ingeborg Dicksen från fastighetsbolaget där och informerade om de lägenheter som anpassats för äldres boende.

Allt som allt blev det en lyckad dag med en fin blandning av underhållning och information.

Text och foto: Sture Ekmark

1 kommentar till Peppar, peppar

  • Leif Larsson

    Bra jobb SE Hoppas det återkommer nästa år så skall vi försöka se till att det blir fler besökare Det finns nåt för alla och det är viktiga saker som berör de flesta Leif