News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Påskhelgen på Tallvägen 9

Påskhelgen på Tallvägen 9

2020-04-12

Påskhelgen 2017 hade vi gott om snö i Ställdalen. Långfredagen den 14 april skrev jag en artikel i Kopparbergarn med rubriken, ”Långfredagens fåglar.” Citerar delar ur artikelns inledning.  ”Klockan närmar sig sju. Fortfarande kvar under täckets värme leds tankarna till gårdagens väderleksrapport. Snö, aprilsnö, påskasnö. Inte vad jag önskat mig. Prognosen förutsa kring decimetern, vilket uppfylldes med råge. Klär mig. Går ut i boden och hämtar snörakan som är undanställd för sommarförvaring. Skrapar undan snön vid fågelmatningen så fåglarna kan finna barmark. Går in och samlar ihop det skafferiet har att erbjuda morgontomma fågelmagar”. Kontrasten mot årets påskhelgsväder är påtaglig.
Som snart blivande 80-åring och därmed tillhörande riskgruppen äldre, undviker jag i möjligaste mån närkontakter med medmänniskor. Förutom min gumma Thyra och kökssoffan ser jag trädgården och skogen som smittofria områden jag kan röra mig i.

Från kökssoffan följer jag fågelmatningens gäster med kameran. Tar bilder genom det nyputsade fönsterglasen som jag tycker blir acceptabelt bra. Inte bara fåglar utom också en ekorre kommer dagligen på besök. Jag imponeras över korrens förmåga att förse sig. Hänger ofta endast i baktassarna när den plockar frön ur automaterna.


Vid närmare betraktande av ekorrens mage framträder åtta skära bröstvårtor. Min tolkning är att denna korremamma har ungar att förse med mjölk. Det normala är att honorna föder två till tre kullar med upp till 7 ungar under året.

Korren springer över Tallvägen vid rätt många tillfällen under dagen när den förflyttar sig mellan sitt bo och matstället vilket oroar mig. Den bara rusar över vägen utan att ta notis om bilfaran.

Jag ser lite avundsjukt att vår granne tvärs över gatan, liksom många tidigare år, har flera starpar häckande i holkar hos sig. Trots att jag också har lämpliga holkar ratas mina.

 

Däremot gillar stararna den mat jag erbjuder. Menyn bestående av skalade och oskalade solrosfrön, äpplen samt min specialblandning av margarin, havregryn och finhackade nötter jag frikostigt serverar ur blomkruka. Jag får därmed nöja mig med att beskåda deras matlust.

För övrigt besöks tomten nästan dagligen av mesar, finkar, duvor, kråkfåglar, måsar, trastar, hackspettar med flera arter. Eftersom gumman och jag har stor glädje över dessa besökare blir den mer eller mindre påtvingade isoleringen aldrig tråkig.

Påskhälsningar till alla Kopparbergarns läsare från Thyra och mig på Tallvägen 9.
Bengt Lundell.

1 kommentar till Påskhelgen på Tallvägen 9

  • Gun/Bernt Andersson

    Såå underbara fågelbilder ! Tacksam för att kunna följa Er framförallt i Ställdalen!
    Hoppas Påskhelgen varit bra!

    Hälsar Anderssons i Eskilstuna ( fd fritidsboende i Ställdalen ( med MX5😁)
    Hälsn speciellt till Thyra o Bengt!