News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

På vinden

Vad döljer sig på vinden?

15-04-10

IMG_7277

Bor man i ett gammalt hus, får man vara beredd på att tidigare boende gör sig påminda på ett eller annat sätt. I värsta fall kan det röra sig om rena spökerier, men det kan också ske genom efterlämnade föremål, ofta på svårtillgängliga platser som i ett trångt vindsutrymme.

hus

Mikael Kempegård som har ett hus i Norra Finnfall, gjorde en del fynd när han påbörjade arbetet för att inreda vindsvåningen i det mer än 100 år gamla huset.

IMG_7271

Där fanns bland annat brev och gratulationskort från början av förra århundradet, en värvningsbroschyr från flygvapnet, samt ett dokument som visar att ansökningshandlingar skickats dit 1942, mitt under andra världskriget.

IMG_7272

IMG_7276

En reklambroschyr från 1930-talet om en lastbil, samt ett amerikanskt almanacksblad från 1931 låg också och ”skräpade”.

IMG_7274

Allt är exempel på ting som en gång sparades på vinden, kanske i en kista eller annan låda. Så länge någon minns, har sådana saker ett visst affektionsvärde, men när de människor, som kände till bakgrunden, är borta, förvandlas föremålen i mångas ögon till skräp.

Andra kan känna historiens fläktar susa, och fundera lite över sammanhangen.

1930-talet var svårt för många, arbetslösheten var omfattande och många drömde om en bättre framtid. I det här fallet kan man ana, att någon funderade på att skaffa sig egen lastbil och bli åkare, eller kanske lämna det gamla landet för Amerika.

Och man kan undra hur det löste sig med kärleksbekymren, som brevet bland annat berör. Följdes de råd som gavs, eller fick känslorna bestämma?

När det gäller den här typen av till synes värdelösa ting, är det lätt gjort att slänga alltsammans, men egentligen är det synd att frånta framtida boende en chans att blicka in i det förflutna.

Kanske borde alla hus redan vid byggnationen ha ett litet historiskt arkiv, där folket kunde lägga till små tidstypiska dokument efter hand? Vilken källa för lokalhistorisk forskning!

I ett sådant sammanhang kan även ett vanligt inköpskvitto från livsmedelsaffären vara intressant, och svara på frågor som Vad åt dom? Vad kostade mjölken då? eller kanske Köpte dom nya plastkassar varje gång dom handlade? Vem vet?

Text Björn Öringbäck
Foto: Sture Ekmark

1 kommentar till På vinden