News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

På fredag firas slutet av Ramadan, den muslimska fastemånaden

På fredag firas slutet av Ramadan, den muslimska fastemånaden

2015-07-14

För många i Sverige passerar månaden som kallas Ramadan relativt obemärkt, men för troende muslimer är detta en av årets allra viktigaste högtider. Att fasta på dagtid under denna månad är en av islams fem grundpelare. (De andra fyra är förenklat trosbekännelsen, bönen, att ge till fattiga och att vallfärda till Mecka.)

Egentligen ska man fasta mellan solens uppgång och nedgång, men när Ramadan infaller på sommaren här i Sverige kan det ju bli så att man befinner sig där solen aldrig går ner. (Ramadan flyttar 11 dagar framåt varje år.) Därför finns det undantag för norra Sverige. I södra och mellersta Sverige blir det dock en tuff månad för Sveriges praktiserande muslimer (totalt är det ca 200.000 människor). Därför är man nog extra glad på fredag när Ramadan avslutas med en stor fest, Eid al-Fitr.

Runtom i världen kommer denna tre dagar långa jättefest att firas med att man samlas med familj och vänner, äter massor med mat och i vissa fall ger varandra presenter (särskilt till barn). Inte helt olik vår julafton alltså. Det som skiljer sig är förstås att Eid al-Fitr är en religiös högtid och därför har som självklara inslag att gå till moskén, be tillsammans och skänka till välgörenhet.

Även här i Kopparberg kommer det firas. På fredag klockan 16.00-19.00 firas det på Malmtorget.

Självklart är alla välkomna!

 

Text: Åsa Rosenberg

Bild: Google Maps

 

 

4 kommentarer till På fredag firas slutet av Ramadan, den muslimska fastemånaden

  • Janne

    Vilka står bakom denna fest?

  • Åsa Rosenberg

    Ja, Julafton används förstås även av praktiserande kristna. Den stora majoriteten av de svenskar som firar Jul gör det dock inte av religiösa skäl. Utöver Julafton är Midsommar den största svenska högtiden, inte heller det en religiös högtid.

    Jag är 38 år och det enda religiösa inslaget i Julen har för mig varit berättelser i Astrid Lindgrens barnböcker. Julotta var nåt som mormor pratade om att de gick på när hon var barn. Kopplingen till kyrkan försvann alltså redan en generation över mig.

    När det gäller firandet så var festen alltså för att fira slutet av Ramadan, inte allt i världen som görs i islams namn.

    Den mest livsbejakande tron av alla är väl att tro på tomten. Ingen har hittills gått ut i krig för att de trodde på tomten!

  • Inger Aftonljus

    Julafton är väl inte särskilt mycket förknippad med kristendomen nu för tiden. Något mer profant och kommersiellt får man leta efter, men nog har även julen ingått i det religiösa firande jag haft under hela min levnad. Julbön på kvällen är också många som deltar i och juldagen med sin julotta och det kristna budskapet är som du säger ”Tjalle” en stor högtid för alla kristna.
    Vad gäller religion över huvud taget har det alltid funnits människor, som säger sig ha den ”rätta” tron och vill trycka ner andra människor. Även kristendomen har haft många domedagsprofeter som mjölkat ur de vanliga enkla människornas portmonnäer för att själva leva i överflöd.

  • Tjalle Tvärvigg

    Är inte Jul en religiös högtid?
    Kristendomens viktigaste tillsammans med Påsken.
    Dessutom är ju kristendomen en livsbejakande tro till skillnad från islam,som när jag ser mig om i världen verkligen inte är något att fira!