News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

På den femtonde meridianen

På den femtonde meridianen

2020-03-17

På TV startades här om kvällen en programserie som har en viss anknytning till Ljusnarsberg och Kopparberg. Den handlar nämligen om livet längs den femtonde längdgraden, eller meridianen som den också kallas. Och anknytningen till Kopparberg består naturligtvis i att denna geografiska linje skär rakt igenom samhället.

Så här skriver man om serien på Sveriges utbildningsradios hemsida:

Vi som lever längs 15:e meridianen har en sak gemensamt – tiden. Från Svalbard i norr till Namibia i söder ställer vi våra klockor likadant. Landskapen längs vår tidszon bjuder på allt från istäckta ödemarker till väldiga regnskogar, heta öknar och frodiga gröna betesmarker. Vi följer människor från skilda delar av regionen under ett dygn och får uppleva väldigt olika liv när de berättar om sina utmaningar, drömmar och hopp för framtiden.

Yngve Hedin, Kopparberg, uppmärksammade Kopparbergs läge på den femtonde längdgraden och lanserade den dekal som här syns nedtill på anslagstavlan. Det där med tiden, beror på att alla platser, som ligger på samma längdgrad har sina klockor inställda på exakt samma tid.

Nu är ju detta ingenting unikt för just Kopparberg, och lanseringen fick inte den respons som initiativtagaren hoppades på. Ett åldrande dokument på tavlans andra sida, vittnar i alla fall om ett försök att bokstavligt talat sätta Kopparberg på kartan! Kanske idén får nya vingar när nu UR, uppmärksammat ”vår” longitud? Programserien sänds på Kunskapskanalen där nästa avsnitt sänds den 18 mars, men hela serien kan också ses strömmande på UR play.

Foto: Bo Kempegård

Text Red.

2 kommentarer till På den femtonde meridianen