News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

På besök hos Lasse Åberg!

På besök hos Lasse Åberg!

17-09-26
I lördags begav sig Astma- och Allergiföreningen i Örebro län, till Bålsta och Lasse Åbergs museum!

05
Här är nästan hela gänget från vår resa, tillsammans med Lasse Åberg. Foto: Beni Didic´

För den som är en samlare av något slag, konstnär eller Disneyfantast så är detta museum ett måste!

04

Här visas en bråkdel av alla de äldre Disneysaker som finns i museet. Just dessa saker är från 30- och 40-talet. Det syns både i samlingen och i Lasse Åbergs egna konst att Musse är en av hans favoriter, det är nästan som ett ”Musseum” där man kan gå runt och studera hur många gånger som helst! Dessa gamla leksaker (och lite annat) är ju för bedårande! Vad är det egentligen som är så fascinerande med dem? Ja, jag vet inte! Men man blir glad av att se dem!

01

Vissa saker är lite mer speciella, än de andra; vad sägs t.ex. om ett signerat foto från Walt Disney

02

och originalteckningar både från Disney, men även från andra serier! Det här är en originalteckning till serietidningen Bamse, debutår 1972.

07

Här finns också bilder av Yellow Kid, som ska vara världens första seriefigur! Det är ingen dålig samling!

06

För den som är förtjust i Lasse Åbergs figurer, och allt han hittat på, så finns här naturligtvis också en samling med olika saker från filmerna om Stig-Helmer Olsson. Ni kommer väl ihåg ”Sällskapsresan”? Namnet Stig-Helmer har Lasse Åberg, förresten lånat av sin morbror! Stig-Helmer är ju en man som man har förstått kan en hel del ord på latin, han ser något av intresse och säger dess latinska namn. När vi vid ett tidigare besök på museet köpte ett kort, så började Åberg berätta vad de olika figurerna på kortet hade för namn på latin! Detta väckte mitt intresse! Hur kommer det sig att han kan så många ord på latin? Har han studerat latin? Åberg svarar själv att det är bara ett intresse han har, han och hans fru Inger försöker båda lära sig vad alla fåglarna i trädgården har för namn på latin! – Oj, där fick jag! Jag som tycker att jag är duktig om jag kan alla arter på svenska…

På tal om Inger Åberg, så är hon textilkonstnär och man kan även se konst av både henne och Lasse Åberg på museet!

Julafton 1976…

Ringer det några klockor för er som är födda på 60-talet och precis i början på 70-talet? Vad var det som började julafton 1976? Jo då började ett program på Jullovsmorgon, som fick längtan efter julklapparna att blekna, nu började man längta till juldagen och en fortsättning på Trazan och Banarne! Ja, det var då dessa figurer gjorde entré i vårt liv! De tog ett kliv rakt in i svenska folkets hjärtan, och där blev de kvar…

Det var här vi fick lära känna Trazan och Banarne, Elaka Arne, Olyckan m.fl. det var också här vi fick lära oss uttrycket ”filmtajm”!

10

Busschauffören Morgan Örneus gör ett besök i Trazan-kojan! Foto: Linnea Didic´

När jag tittar på detta program nu, i vuxen ålder, så upptäcker jag också något helt annat! När man var barn tyckte man bara att allt vad roligt och spännande, men programmet hade ju verkligen en pedagogisk prägel. Av olyckan fick vi lära oss hur det kunde gå om man inte var försiktig i trafiken och Trazan och Banarne hade ju ett verkligt miljötänk! De lärde oss både det ena och det andra, i sitt snack med varandra och i de mycket underfundiga sångtexterna! Visst fanns det ett miljötänk med influenser från 60-talets ”flower power”, men jag tror faktiskt att Trazan och Banarne, d.v.s. Lasse Åberg och Klasse Möllberg var bland de första som faktiskt förde in detta i pedagogisk form i ett barnprogram! När jag träffar Lasse Åberg på museet och frågar honom om detta, så får jag svaret att ”som gammal proggare, var det liksom naturligt att föra in ett miljötänk i programmet”.

11

För den som gillar Trazan och Banarne finns i alla fall ett ”djungelrum”, med Trazan och Banarnes trädkoja att besöka på museet! Nostalgi för de stora och roligt för de små…
I kojan kan man även provsitta Trazan och Banarnes tandemcykel! Foto: Inställd bild av Linnea Didic´.

03

Theodor Kroon från Hörken prövar att rida på Kalle Anka.

08

Här kan man få sig en språklektion! Qui, Quo e Qua är Knatte, Fnatte och Tjatte på Italienska! Foto: Rickard Didic´

09

Denna dag skulle Bosse Bildoktorn hålla ett föredrag i museets närhet. Innan dess tänkte han själv och hans fru, passa på att se Lasse Åbergs museum. Detta var till stor glädje för alla besökare, som nu även fick möjlighet att träffa ”bildoktorn”! Här får Linnea Didic´ och Micaela Blixt vara med på en bild!

Text: Anna-Lena Didic´
Foto: Anna-Lena Didic´, om inget annat anges.

1 kommentar till På besök hos Lasse Åberg!