News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Otello

Otello på Opera på Skäret

14-07-27
Opera på Skäret har haft sin premiär på Otello, en opera som skrevs 1887 av Guiseppe Verdi och som ursprungligen har en handling som utspelar sig på 1400-talet.

DSCN1862

I den här uppsättningen är dock handlingen satt till nutid, och sceneriet anpassat till den byggnad operan framfördes i.  En enkel, mycket spartanskt utsmyckad scen med sångare i enkla kläder, gör att själva handlingen får stort utrymme. Körmedlemmarna och männen i handlingen har övervägande militärisk klädsel och även Emilias klänning är grå.

DSCN1873

Otello kommer hem från ett segerrikt krig och vill fira sina framgångar. Jago, den onde figuren i dramat, är mycket avundsjuk och besviken på att Cassio har utnämnts till kapten och inte han själv. Först lyckas han med att få Cassio i onåd hos Otello och sedan fortsätter han att intrigera, genom att så misstro om Desdemonas ärbarhet. Desdemona, vars oskuld framtonas av hennes ljusa klädsel, kan å sin sida inte alls förstå Otellos ilska mot henne.

DSCN1876

Till slut får hon reda på orsaken En näsduk, en present av Otello har hittats i Cassios rum och därmed är otroheten ”bevisad”.

DSCN1879

Otello tar livet av Desdemona innan sanningen uppdagas och i desperation tar han till slut sitt eget liv.

DSCN1886

Som alltid är det mycket intressant och sevärt att gå på Opera på Skäret. Stämning är ”magisk”, som det är så modernt att uttrycka sig och den här gången imponerade ensemblen ovanligt mycket.

I 27 graders värme framträdde de väl påklädda i varma dräkter, agerade och sjöng och lyckades med konststycket att se helt oberörda ut av värmen. Orkestern lät musiken rulla runt i den stora byggnaden och fyllde rummet med toner, som verkligen förstärkte dramats handling.

Kopparbergarns reportrar är ju inte några erfarna operatyckare, men det är helt utan tvivel, att Opera på Skäret har lyckats med ytterligare en succé.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

 

1 kommentar till Otello