News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Östra Kumlan

Museibesök på Östra Kumlan

Hej alla Kopparbergar´na läsare, följare och vänner här kommer en rapport om Ljusnarsbergs senaste museitillskott.

Jag har vid ett tidigare tillfälle delat mina uppgifter om vad man kan se hos Dennis Fältström i Östra Kumlan. De flesta i denna tidskrifts spridningsområde känner säkert till gårdsbutiken där man kan köpa rökt fisk, röks på gården och har bl.a. guldmedalj i rökning m.fl. utnämningar.
Vid ett av dessa tidigare tillfällen har jag nämnt att det är roliga saker på gång och nu börjar det hända. Dennis har i år anmält ”Ställbergs Rökeri Landsbygdsmuseum” som återfinn under Västmanland på plats nr 28 i Museiguiden 2023.Bilderna ovan är scannade från broschyren.
Man möts redan vid ”grindhålet” av vad som komma skall


och vattenförsörjningen verkar vara säkrad

På bilden nedan ser vi att det verkar vara gott ställt med värmeförsörjningen för kaminrören står och väntar på montering eller så är även dessa museiföremål.

Det är alltså så att Dennis är intresserad av gamla jordbruksredskap och maskiner som han samlat på sig under åren och nu har han kommit så långt i sitt samlande att han vill visa det för allmänheten. Här nedan följer ett collage av bilder och än är det fritt att beskåda dessa underbara masiner och redskap som byggt landet med hjälp av hårt slitande människor och djur.
Allt som kan beskådas hos Dennis har antingen använts ”för hand” eller dragits av djur framför allt hästar och oxar men även en och annan gumma har nog fått agera dragare också.
Här under visas några exempel på vad man får se. Flera hundra olika maskiner o vagnar/slädar och tusentals redskap och pryttlar som förekom på gamla gårdar och torp.På bilden på vågen kan vi se att han är noga med att kontrollera vikten på de varor som säljs i butiken och här ser vi vad som komma kan.

Om detta hinner publiceras innan 1-2 Juni så är detta värt ett besök på Kulturdagarna när ni ändå ska till Stora Kumlan och kolla in allt som finns att beskåda i ”granngården”, annars finns ett alldeles utmärkt tillfälle på ”Bergslagens Loppishelg” den 15-16 Juli.
Återkommer inom kort med mer från Stora Kumlan för där finns det att sysselsätta sig med någon dag.

Dennis hälsar alla hjärtligt välkomna.

Text och bilder (utom bilderna 1, 3 och 4) Benny Collin
Bilderna publiceras med tillstånd av Dennis Fältström

 

1 kommentar till Östra Kumlan

  • Benny Collin

    Jag ber om faktafelet som förekommer i artikeln. vid något tillfälle skriver jag ”Stora Kumlan” det ska naturligtvis vara ”östra Kumlan”. Hoppas på överenseende med detta.
    Benny Collin