News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Opera på Skäret sätter upp Maskeradbalen 2022

Opera på Skäret sätter upp Maskeradbalen 2022

Pressmeddelande 2021–10–14

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen. Den spelas i sin ursprungsversion, med handlingen förlagd till det svenska hovet.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.

De senaste decennierna har Maskeradbalen spelats i olika versioner i Sverige, och flera gånger sjungits på svenska. I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn.

 – Precis som alla andra år ser vi fram emot att introducera några fantastiska sångare för den svenska publiken. Det är inte heller omöjligt att vi får återse någon tidigare publikfavorit, säger Alexander Niclasson.

Librettot av Antonio Somma, som Verdi byggde sin opera på, kretsar kring mordet på Gustav III. Men efter motstånd från den italienska censuren – som inte tillät ett kungamord i handlingen – skrevs den om med handlingen förlagd till 1600-talets Boston. Operan uruppfördes i Rom 1859 och fick svensk premiär på Stockholmsoperan 1927. I en ny svensk översättning från 1958 förlades handlingen till det svenska kungahuset, men den verklige kungamördaren Anckarström hade bytts ut mot en fiktiv greve Holberg.

När Opera på Skäret nu sätter upp operan blir det med ett libretto som utgår ifrån Sommas original. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska. För musiken står Svenska Kammarorkestern, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30 juli och 28 augusti 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1 november.

Två somrar i rad har Opera på Skäret tvingats ställa in sin planerade uppsättning av Puccinis Turandot. Den kommer istället att spelas någon av de närmaste säsongerna. Opera på Skärets senaste uppsättning var Trollflöjten 2019, som sågs av 10 600 personer, och hyllades av såväl publik som kritiker.

För ytterligare information, vänligen kontakta:                    

Sten Niclasson, operachef. Tel: +46 580 70 49 50. E-post: sten.niclasson@operapaskaret.se.

Alexander Niclasson, konstnärlig ledare. Tel: +46 580 70 49 52. E-post: alexander.niclasson@operapaskaret.se

1 kommentar till Opera på Skäret sätter upp Maskeradbalen 2022