News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Om filmen Nationens Hjärta

Om filmen Nationens Hjärta

17-06-14
nationens-hjarta

Stora affischer med svenska flaggan har dekorerat våra offentliga utrymmen en tid och då blev det dags att se Mikael Wiströms film Nationens Hjärta om Ljusnarsberg som tog emot många människor på flykt.

Dagen efter jag såg filmen blev det diskussioner i facebook om den. Några uttryckte sin besvikelse över det att Mikael tog upp mera problem än det vackra som vår kommun är. För mig var filmen en skildring av det svåra som vi har gått igenom. Det kändes farligt när så många människor plötsligt kom till oss och det kändes ännu mera farligt när det blev hets i sociala medier mot dessa människor som sökte skydd. Vi har aktörer i kommunpolitik, vi har aktörer i privata företag och alla dessa skulle leda oss till – ja, det visste vi inte då, hösten 2015. Nu vet vi mera, det blev inte så farligt.

Filmen har scener som känns autentiska. Filmen ger förståelse genom att man från nära håll får se och höra, vad som pratades då. Filmen gav mig känslan, att jag fick vara med, när saker bestämdes.

Jag pratade med Mikael om filmen och om dessa samtal på facebook om den. Här kommer hans reflektion:

”Som jag förstår det är de som inte uppskattar filmen kritiska mot att den inte tar upp fler positiva sidor av Ljusnarsberg. Bland annat önskar man att jag skildrat mer av det arbete som många gjorde för att på olika sätt stötta flyktingarna. Det finns flera anledningar till att jag inte gjorde det. För det första är det omöjligt att göra en film som skildrar allt det Ljusnarsberg representerar. Sen är det så att vart jag än riktar min kamera så är jag alltid mest intresserad av att försöka förstå konflikter och motsättningar i samhället och mellan människorna. Berättelser som inte tar upp konflikter och problem blir lätt ointressanta och säger i slutändan varken så mycket om människorna eller de samhällen vi lever i. Det har gjorts många reportage och dokumentärer om flyktingarna och människor som hjälper flyktingarna runt om i Europa. Men det har gjorts betydligt färre balanserade skildringar av de som av olika anledningar är kritiska mot flyktingströmmen och de utmaningar den skapar. Det finns förvisso verkliga rasister och främlingshatare men det finns också många som är kritiska och som pratar om problemen utan att vara rasister eller ens SD medlemmar. Jag tycker att det är oerhört viktigt att ta detta på allvar och inte förenkla skildringarna av samhället och människorna. Det gäller samtliga deltagare i Nationens Hjärta, vare sig de är kommunalråd, affärsidkare, flyktingar eller svenska arbetare. En av slutsatserna i filmen är att Ljusnarsberg hittills klarat av den stora utmaningen utan att riktigt stora problem uppstod. Men frågan om hur vårt samhälle ska klara av den stora flyktingströmmen och samtidigt värna om de mest utsatta grupperna bland de svenskar som inte är flyktingar är inte löst. Vi kan inte blunda för den frågeställningen och därför har den en stor betydelse i filmen. Det ger oundvikligen filmen en sorgsen ton, mitt i allt det vackra och positiva som Ljusnarsberg representerar, för mig och alla andra i kommunen. Men sorgen över våra brister, både som enskilda människor och i våra försök att bygga samhällen är en del av livet som jag tycker att man alltför ofta försöker skjuta ifrån sig. Jag tror att vi skulle komma varandra närmre om vi kunde erkänna detta och därmed också bli litet mer ödmjuka inför varandra och lättare hitta lösningar på våra konflikter.” – Mikael Wiström

Filmen kommer att visas på SVT den 21:a juni

Text: Minna Roselli

1 kommentar till Om filmen Nationens Hjärta

  • Frida Sandberg

    Det stora problemet med detta är väl att många inte var beredda på så många ”utlänningar” och att allting gick väldigt fort. Jag är själv invandrare. Kom från Tyskland 1955 men inte pga krig utan för att jag ville se andra länder. Men tyskarna var inte välsedda här vid den tiden och det var ju ändå 10 år efter krigsslutet. Så jag vet hur det är att komma till ett land där man inte förstår ett ord (det kanske var lika bra) och att inte vara välsedd. Jag hoppas och tror att de nyanlända finner sig tillrätta och att svenskarna accepterar dem så småningom