News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Nytt hopp om tillökning i Smålommarnas tjärn

Nytt hopp om tillökning i Smålommarnas tjärn.

2015-07-06
IMG_3267_650px-1

Den goa sommarvärmen håller i sig. 18 grader varmt vid fem-tiden denna söndagsmorgon. Jag skall göra ett återbesök hos det smålomspar som fick sin häckning spolierad av någon predator för två veckor sedan. Jag misstänker starkt korpen som den skyldige vilket jag berättade om den 19 juni under rubriken ”Smålommarnas värld”. (Nås under fliken Natur).

1

Väl framme vid tjärnen ser jag den ena lommen vilande på vattnet. Jag söker upp den plats på tjärnens östra sida jag brukar sitta på. Tar fram kikaren och spanar av motsatta stranden. Jo, där på västsidan finner jag den andra lommen liggande på samma rede som tidigare skövlats på sina ägg.

IMG_3255_650px-1

Den värmande morgonsolen får lommen söka svalka genom att andas med öppen näbb. Fåglar svettas inte som vi människor. Vilken lättnad jag känner att lomparet lagt nya ägg. Visserligen några veckor senare än normalt men ännu finns det tid att ruva och föda upp ungar. I några andra tjärnar jag har uppsikt över har kläckning redan skett.

IMG_3318_650px-1

Denna varma sommarmorgon råder ett stort lugn över tjärnen. Lommen som inte ruvar vilar med huvudet på ryggen men är alltid observant på omgivningen med minst ett öga öppet. En lätt vind från sydost håller myggen borta. Några förbiflygande smålommar avslöjar sig med sitt karakteristiska ”kacklande” på sin väg till en närbelägen tjärn västerut. Några korpar passerar och ladusvalor söker ibland insekter över tjärnen.
Ibland sträcker den vilande lommen på sig. Rätar ut vingarna och ruskar fjäderdräkten. Kan simma en bit under vattnet och förflytta sig på tjärnen. Vid ett sådant dyk uppskattar jag att lommen var under vattnet cirka två minuter. Kommer upp med en stor abborre i näbben.

01 IMG_3293_650px-1

02 IMG_3296_650px-1

03 IMG_3284_650px-1

Kämpar med denna fisk en stund och försöker svälja den. Försvinner ett ögonblick under vattnet och kommer upp utan fisk. Jag tror inte lommen lyckades svälja abborren.

04 IMG_3341_650px-1

Närmare tre timmar sittande på ryggsäcken och njuta av den frid sådana här mornar ger, packar jag ihop mina grejer och återvänder till bilen.
På myren är snart hjortronen mogna att plockas. Ett tips till alla hjortronälskare.

IMG_3351_650px-1

Text och foto: Bengt Lundell

1 kommentar till Nytt hopp om tillökning i Smålommarnas tjärn

  • Frida Sandberg

    Det här var helt underbart. Förr när vi kunde åka och bada vid Stora Sand kunde vi också se lom. Nu kan vi pga sjukdom inte det längre. Men då är en här berättelsen nånting som får en att minnas. Stort tack