News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Nyodling i Ställdalen

Nyodling i Ställdalen – lite ironiskt

2020-09-29
Det stora intresse, som den magnifika odlingen på gamla Mariehillkullen förde med sig, inspirerade tydligen ägaren till Centrumhusen att att övergå till ekologiskt bruk i grönsaksbranschen.

Eller vad sägs om Grodblad och maskrosor uppiffade med en liten tistel.

Eller varför inte de små björkslyna som kommer upp genom trappan.

Även nån bukett med ogräs, som förirrat sig in i odlingarna, skall enligt expertis gå att inmundiga eftersom dom är ekologiskt odlade. Ingen mänsklig hand ha rört vid dem

Tänk bara till nästa år när det går att skörda med busksax och en liten handsåg. Eller så kanske det kommer en spaljé så hela väggarna blir klädda i sommarens färger.

Nog vore det väl trevligt, att den eventuella pizzerian kan hämta salladen direkt genom trappan. Tänk vilken reklam det skulle bli. Enda pizzerian i Sverige där man måste trampa i maten för att komma in.

Eller när en kille kommer in till en eventuell frisör och begär stubbad frisyr. Det ryktas att det skall återuppstå affär och då är det ju ett plus att tomatplantorna växer så nära affärsfönstret.

En annan detalj, som slog mig, var att värmeelementen stod lossade på på utsidan av husen. Kanske ett nytänkande i klimatets tecken. Man brukar ju säga ”elda för kråkorna”. I så fall är ägaren i Ställdalen både först och störst.

Det är lite sorgligt, att promenera där nere vid husen, som mer och mer förslummas och till nästa sommar kommer att vara inbäddade i ogräs och sly. Ogräs växer fort när det en gång får fäste.

Därför är det en lisa för ögonen att kasta blicken tvärs över gatan och se den så populära trädgården blomma i all sin prakt.

Så ett litet tips till de inte fullt utvecklade småglin, som lyckas kladda ner överallt med sina tuschpennor. Eftersom det bara blir tre bokstäver, så kan kontakt tagas med någon på vårdcentralen, det finns bot för sådana tics.

Det är bara elände. Tänka sig. Marken inställd. Nästan en katastrof för alla gamla Ljusnarsbergare. Nu kan man gå i ide och samla kraft till kommande aktiviteter.

Text o foto Leif i Nittkvarn

4 kommentarer till Nyodling i Ställdalen

 • Leif Larsson

  Bästa Kicki jag tycker inte att jag klumpat ihop reportaget med Ställdalens Trädgård, tvärtom skrev jag att det var en en lisa för ögonen att titta tvärs över gatan på på Eran Trädgård Hälsning Leif Larsson

  • Kicki

   Tack för svar Leif. Vad skönt att din kritik inte var riktad mot trädgården. Tycker annars att din artikel var fyndigt skriven

 • Kicki

  Precis innan jag såg ditt ironiska och lite fyndiga inlägg så hade vi ett möte där vi planerade vinterförvaringen av bänkar och annat i Folkets trädgård. Så här ser en trädgård ut när hösten kommer och anledningen till att vi inte har vinterbonat ännu beror på förskolan fortfarande vill skörda solrosor och annat och att PRO vill ha sitt höstmöte i trädgården. Förstår att du vill formulera dig lite underfundigt och alla har rätt att utrycka sina åsikter, men lite trött och ledsen blev jag allt att du klumpade ihop Folkets Trädgård med en misskött fastighet.

 • Stockholmare

  Tack för denna titt. Man blir bedrövad. Det påminner om Stockholm på många ställen. Både växtlighet och sk konstverk.