News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Nya Åstugan invigd

Nya Åstugan invigd.

2017-05-19
Första riktiga vårdagen. Flaggan i topp.

IMG_2332_650px-1

Bättre väder för invigningen av nya förskolan Åstugan i Ställdalen kunde det inte bli.

IMG_2365_650px-1

Glada och förväntansfulla barn med föräldrar sökte sig till förskolans innergård.

IMG_2369_650px-1

Där fanns det också en blå Smurf.
Från grillplatsen kom en doft av kol. Det var bildnings-och sociala utskottets ordförande Ulla Kalander-Karlsson och kommunalrådet Ewa-Leena Johansson som ansvarade för att det skulle bli en fin glödbädd för korvgrillning. Ewa-Leena var mycket glad för att det har byggts en ny förskola. Reparationer av den gamla hade funnits med i bilden. Men kommunens politiker tog ett beslut att det skulle byggas nytt.

Det känns bra att bo i en kommun där det inte bara satsas i tätorten. Ewa-Leena berättade också att det tagits flera markprover vid olika tillfällen och att alla har varit bra så nu står Åstugan på säker plats.

IMG_2356_650px-1

Förskolechef Karin Alstermark var naturligtvis på plats. Hon berättade att det fanns plats för 60 barn. Idag har man 52 st inskrivna fördelade på 4 avdelningar. Till hösten kommer det att vara fullt. Upptagningsområdet är hela kommunen.
I tisdags började personal och barn flytten. Vid torsdagens invigning var nästa allt på plats. Det är en stor fördel med att inte behöva flytta så långt.

IMG_2363_650px-1

Karin Alstermark hälsade alla välkomna och konstaterade att det var en lämplig dag att förätta invigning av Åstugan eftersom det är Förskolans Dag.

IMG_2374_650px-1

Personal och barn var överens om att förskola skulle fortsätta heta Åstugan men däremot har man i god demokratisk ordning döpt om avdelningarna till Näckrosen, Trollsländan, Regnbågen och Gammelgäddan.
Karin poängterade att det sistnämnda inte var personaldelen. Den heter Bläckfisken. Mycket passande namn, eftersom det ibland kan behövas många händer.
Så följde bandcermonin. Barnen fick knyta upp banden som höll dörrarna till de olika avdelningarna stängda.

IMG_2385_650px-1

Ewa-Leena Johansson höll det officiella invigningstalet. Liksom Karin tackade hon alla som arbetat för att få bygget tillstånd. Hon framhöll i sitt tal vikten av god omvårdnad av barnen. Med citat från Astrid Lindgrens böcker gav hon en bild av att ingenting är omöjligt. Ewa-Leena avslutade sitt tal med att överräcka en sopsäck till barnen. Den var fylld med allehanda färgglada leksaker.

IMG_2383_650px-1

IMG_2384_650px-1

Så var det dags för dagens salut. 220 st ballonger hade förberetts.

IMG_2393_650px-1

IMG_2397_650px-1

De togs nu ut i solen och på en given signal släpptes de iväg.

IMG_2404_650px-1

Kopparbergarn ville också gratulera barn och personal till att ha fått en mycket fin förskola. Ett presentkort på 6000 kronor överlämnades. Personalen och barnen får tillsammans bestämma, vad som skall inhandlas för gåvan.

IMG_2419_650px-1

Anita Olofsson fick representera Åstugan och ta emot gåvan.

IMG_2416_650px-1

Både hon och Karin blev mycket glada för möjligheten att inhandla det där lilla extra till verksamheten.

IMG_2425_650px-1

När invigningen var över fick alla möjlighet att titta på lokalerna. Kopparbergarns skribent träffade Anita igen och hon fick berätta om verksamheterna som pågår där. De första barnen kommer kl.5.30. Åldrarn är från 1 år och uppåt. Idag finns det 10 personal men det blir förmodligen otillräckligt till hösten när lokalerna blir fullt utnyttjade. Det har investerats i nya möbler där t.o.m. matborden har en bullerdämpande yta. Anita upplever att ljudnivån är mycket lägre än i gamla Åstugan. Stora fönster släpper in mycket ljus.

IMG_2426_650px-1

IMG_2427_650px-1

Barnens lekrum är trivsamma och möbleringen väl genomtänkt.
Anita visade också ett mysigt personalrum som också hade fått nya möbler.
Förskolan lagar sin egen mat på plats vilket kan ses som en stor fördel.
Nämnas bör att uppvärmning sker med bergvärme. När det blir varmt ute finns möjligheten att ställa om värmen så det blir svalt i lokalerna.
Anita var påtagligt stolt och glad över sin nya arbetsplats.
Åter ute i det vackra vårvädret kändes doften av grillad korv.

IMG_2431_650px-1

Ulla stod för grillandet.

IMG_2433_650px-1

Ewa-Leena hade fullt upp att förse korvbröden med korv och dela ut till hugade spekulanter.

IMG_2343_650px-1

När korven var uppäten kunde man roa sig av hjärtans lust vilket den här unge mannen kunde.
Innan Kopparbergarn lämnade festen fick några föräldrar frågan om hur de ser på barnens nya förskola. Alla var mycket glada. De nya vackra lokalerna imponerade. Utemiljön är också viktig. Det finns stora ytor med naturlig miljö att springa omkring på. Viktigt var också att maten lagades på plats. Två Kopparbergsföräldrar hade valt Åstugan just av den orsaken.

IMG_2336_650px-1

Så var det dags att säga hejdå till Åstugan för den här gången. Ställdalen har anledning att känna sig stolt över att politikerna tror på en framtid för byn och satsar på ny förskola. Grattis än en gång till personal och barn som nu har fått så fin arbetsmiljö. Säkert får Kopparbergarn orsak att återkomma.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

1 kommentar till Nya Åstugan invigd