News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ny belysning i Ljusnarsberg ger en ljusare framtid i höst

Ny belysning i Ljusnarsberg ger en ljusare framtid i höst

2023-07-07

”Ur led är tiden” enligt William Shakespeare, 1564 – 1616.  Men nu är ”LED i tiden” det nya, år 2023. Från och med nu är glödlampan förpassad till urtiden eller ur tiden.


Två bilar med blinkande lampor på Kyrkvägen. Vad är det för fel? Måsta bara undersökas. På långt håll syns två personer som är i full färd med att plocka bort den gamla belysningen.


En öppning i stolpen där en del av kablaget skall bytas. Även säkringshållaren skall bytas ut till 6 ampere.


Isak Granath, från Kumla t.v. och Linus Hulldin t.h. från Hallsberg plockar i ordningen material. Bägge 19-åringarna tog examen på en fredag och började jobba på måndagen efter.
– Det var inget problem att få jobb, sa de.
– Vi tror att alla fick arbete direkt. Det har varit en bra utbildning i Åsbro.


Den nya LED-armaturen är strax på väg upp. En rejäl bit men Isak Granath är stark.


Nu är den på plats. Jag fick inte följa med upp. Man måste tydligen ha behörighet. Jag har bara obehörighet. Med andra ord så blir det ingen höjdarbild.


Nu kopplar Linus Hulldin in nytt kablage för att allt skall fungera smärtfritt. Fullt fokus på skruvarna. Om det mot förmodan skulle höras ett POOOFFFFF så har det blivit fel någonstans. Det höll!

Nu blir det bättre tack vare LED-belysning. Ljusbilden blir rektangulär och vitare. 28 watt per armatur. Fortfarande 230 volt. Nu är Linus och Isak bara en del av andra ”inkopplare” av den nya teknologin. Ett ganska stort projekt. Det rör sig om flera tusen armaturer som skall bytas i de norra delarna av länet. Lysdiod (eller LED, från engelskans light-emitting diode).

En granne på Kyrkvägen vaknade i natt och såg förändringens sken. Han skrev och skickade följande SMS: God morgon. Snacka om upplysning. Kyrkvägen har aldrig varit så ljus på natten. Jämn spridning över gata och trottoar. BeO.


I vår trappuppgång är det lysrör men det finns led-stänger.

Foto och text. Bo Kempegård, som inte var på lyset.

Bild till ”BeOs” kommentar:

2 kommentarer till Ny belysning i Ljusnarsberg ger en ljusare framtid i höst