News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Nutidsarkeologi på anslagstavla

Nutidsarkeologi på annonstavla.

2015-07-18

Att vara skribent för Kopparbergarn är ett mycket intressant och lärorikt uppdrag. Nu har jag fått lära mig lite om nutidsarkeologi. Arkeologi är inte bara ett sätt att lära oss hur det sett ut för några tusen år sedan. Man forskar också om modern tid.

DSCN1633_650px-1

Erika Sigvardsdotter, kulturgeograf och forskare samt

DSCN1625_650pxd-1

Benjamin Gran, arkelog, båda från scen-och konstgruppen The non existent Center som bedriver verksamhet vid Ställbergs gruva, är ett par av dessa.

Ett konkret exempel fick jag av Benjamin. Han kommer från norra Bohuslän. På gränsen till Norge visste man att det funnits en bosättning för resande. 200 personer hade bott där. En rekonstruktion av boplatsen gjordes. Människor som bodde där omkring engagerades. Många minnen och muntliga sägner fanns kvar så det gick att få en rätt så god bild av hur resandefolket levt sitt liv.

DSCN1632_650px-1

Men nu tillbaka till Kopparberg och anslagstavlan vid Fagers Konditori där det stannar till intresserade besökare. När Kopparbergarn var där hade Erika och Benjamin kommit till maj 2015.

DSCN1621_650px-1

Tills nu hade ”utgrävningen” varit relativt lätt. Det hade gått bra att läsa om bl.a. någon som vill samåka, loppis, politiska möten, tillsalulappar, bioafficher och festivaler.
Ja, urvalet var stort och det var just detta som de ville bevisa. Det finns massor att uppleva i landsbygden bara man vill ta åt sig. Händer det inte i Kopparberg finns det i närområdet på cirka en timmes resa.
Erika och Benjamin har stora förhoppningar om att komma åtminstone några år tillbaka i tiden. Det finns kanske någon som kommer ihåg ”visst ja det gjorde jag ju då”. Genom annonserna på tavlan går det att ta tempen på den vardag som man inte pratar så mycket om.

DSCN1623_650px-1

Konkret går ”utgrävningen” till på följande sätt. Det material som är aktuellt tar man ner för sedan sätta upp igen. Så börjar en försiktig löstagning av de uppsatta afficerna. Mellan varje papper som tas ner fotografers anslagstavlan. Det nedtagna materialet fotograferas och sparas. Den här gången är Erikas och Benjamins planering att få rent på halva tavlan. Så småningom kommer dom att presentera en redovisning av ”utgrävningen”. Kopparbergarn hoppas kunna delge sina läsare resultatet.

Text och foto: Thyra Lundell

1 kommentar till Nutidsarkeologi på anslagstavla