News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Nu anländer vårfåglarna

Nu anländer vårfåglarna.

2016-04-01

Nu vaknar naturen  efter vintervilan. Vårfåglarna är på ingång. I dag trippade den första sädesärlan på gräsmattan vippande på stjärten.

IMG_2362_650px-1

För mig det mest efterlängtade vårtecknet. Varje dag anländer vårtidiga fåglar. Bofink, stare, rödhake med flera uppenbarar sig. I de öppna vattnen ses nu bl.a. sångsvan, kannadagås, storskrak, knipa och olika måsarter. Till min glädje fann jag en vit gräsandshane i norränden av sjön Björken i dag. Fjärde gången i mitt skådarliv jag mött denna vita variant.

IMG_8629_650px-2

IMG_8621_650px-2

IMG_8606_650px-3

Morgonens lätta regn upphörde vid nio-tiden. Jag åkte hem till min vän Bror som lovat hjälpa mig med uppsättandet av en ny knipholk vid Långtjärnen. Efter en halvtimmes promenad nådde vi tjärnens södra ände. Som väntat var tjärnen fortfarande istäckt.

IMG_8563_650px-1
IMG_8582_650px-1

Väl uppvärmda efter en rätt krävande promenad bärande på den otympliga knipholken togs termosarna fram och kaffet avsmakades.

IMG_8566_650px-1

Ett lämpligt träd valdes ut och knipholken hängdes med gemensamma krafter upp.

IMG_8569_650px-1

Så fort isen försvinner, vilket normalt sker i början av april, kommer knipor och flera andra andfåglar till tjärnen för att föda upp en ny generation ungar.
I tjärnens norra ände finns sedan ett antal år en knipholk Bro satt upp. Den behövde lite översyn. Varje år har den utnyttjas av knipor.

IMG_8575_650px-1

Jag planerar att som under fjolåret bevaka fågellivet i och kring tjärnen och förmedla kopparbergarns läsare mina upplevelser. Hoppas att tjärnens trogna tranpar återkommer och lyckas bättre i år med sin häckning vilken misslyckades förra året. Dessbättre lyckades gräsanden, krickan och knipan bra och fick fram stora ungkullar.

För Bror är Långtjärnen med kringliggande skogar hans hemmamarker. Redan i pojkåren strövade Bror i området. I slutet av 1950-talet och en bit in på 60-talet hjälptes Bror och hans far åt med skogshuggning och framkörning av timret med häst. Ett slitsamt arbete i den svårframkomliga terrängen.

Efter att tålmodigt bidat min tid i vinterns mörker ser jag nu fram mot att åter få ta del av en ny vår.

Text och bild. Bengt Lundell.

4 kommentarer till Nu anländer vårfåglarna

 • Frida Sandberg

  åh Vad härligt. Det här har jag väntat på och emotser vidare rapporter med spänning

 • Wera Pöchhacker

  Tack för en jättebra artikel och fina bilder. Nu kliar det även i trädgårdsfingrarna….

 • bengt.frykberg@hotmail.se

  håller med om sädesärlan men här är storspoven säkraste vårtecknet då han kommit blir det inga bakslag

 • Inger Aftonljus

  Visst är det härligt med våren och med ditt nya objektiv kommer du säkert att visa oss läsare många vackra bilder. Tack Bengt!