News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Naturfoto på Perssons Magasin

Naturfoto på Perssons Magasin

2015-08-23

Thomas Johansson ställer ut vackra naturbilder på Perssons Magasin.

IMG_5026_650px-1

Thomas är från Örebro men känner varmt för Bergslagen. Han har tidigare målat akvarell men 2007 gick han över till fotografering. I några foton kan man se att bildseendet från målandet finns kvar.
Med kajak på bl.a sjön Hån, Högforsälven och Nittälven får han möjlighet att ta foton från ett grodperspektiv.
Ett foto med näckrosblad för tankarna till segelbåtar i Asien.

IMG_5023_650px1-1

Att kunna fånga en bäver som dyker är nog få förunnat. I motljus ser man den kraftiga svansen och en stora fötterna. Gröna grässtrån blir också effektfulla när de upptar en hel bild.
Sångsvanar i luften visar att även gråväder kan vara fint fotoljus. Det var många vackra bilder med stor variation.

IMG_5028_650px-1

Thomas har förmågan att se de små detaljerna i naturen men han är också väldigt skicklig på att fånga ljuset i sina bilder.
I juni tillbringade han 10 dagar på Svalbard. Han började med att åka hundsläde ett par dagar. Det var inte bara att åka. Alla deltagarna fick hjälpa till med omvårdnaden och matningen av hundarna.
I 8 dagar deltog han sedan i en expedition med M/S Origon. Både från båten, gummibåt och vid landstigningar tog Thomas massor med bilder.

IMG_5020_650px-1

Fotot av ett fågelberg med tusentals fåglar, bl.a. spetsbergsgrissla, behövde man gå när inpå för att se myllret av individer och aktiviteter som pågick.

IMG_5046_650px-1

Två stycken silvertärnor blev en av mina favoritbilder.

IMG_5031_650px-1

Ute på isflaken låg de stor valrossarna.

IMG_5030_650px-1

Mysiga bilder av isbjörnar var helt betagande. De såg ut att njuta av livet men man såg också att de hade full koll på omgivningen. När passagerarna från M/S Origo gick iland måste det alltid finnas med någon som var utrustad med gevär.

IMG_5037_650px-1

Kopparbergarn tog en kaffepaus i det mysiga cafe’et, med hembakat bröd, som fanns i anslutning till utställningalokalen. Det är gårdens gamla byk- och bagarstuga. Antagligen byggd någon gång på 1700-talet av cindersten. Den stora bykgrytan fick fungera som serveringsbord. På övervåningen, byggd av liggande timmer, hade det varit småskola fram till 1909. Sista lärarinnan var Skolanna.

IMG_5040_650px-1

Vid kaffet hade vi trevligt sällskap utav Sören och Ulla Simonsson från Gonäs. Även Thomas hann sitta med en stund. Hans fotovernissage blev inte bara en upplevelse för öga och sinne.

Jag skall berätta historien för er. Straxt efter Kopparbergarn kom ett annat par till vernissagen. Eftersom jag fanns i närheten hörde jag delar av Thomas samtal med dem. Hon, Ulla, berättade att hon var född i Ställdalen. Intressant, ett intervjuobjekt! Thomas frågade henne om hon kände hans särbo Christa och det gjorde hon. Det konstiga var att Ulla hade drömt om Christa under natten som gått. De hade inte träffats på många år.
Efter en stund närmade jag mig Ulla och ställde frågan när hon flyttat från Ställdalen och fick svaret 1973. Då kunde vi inte ha träffats eftersom jag kom till Ställdalen 1992. Men så inträffade det osannolika. Hon berättade att hennes föräldrar hette Ella och Sven. Då kom vi plötsligt mycket nära varandra. Det är deras hus jag och min man bor i nu.Som ni förstår blev kaffestunden mycket intressant. Ulla frågade och berättade om Ställdalen. Sören och min make Bengt är båda aktiva amatörfotografer med natur som största intresse. Det var inte svårt att hålla samtalet igång.

När kaffet var urdrucket gick vi åter in i utställningslokalen för att njuta och hitta fler detaljer i de vackra fotona. Tack Thomas för en njutbar stund.
Sedan åkte vi hemåt på småvägar för att ta del av det vackra sommarvädret. Det blev en eftermiddag att komma ihåg.
En liten passus, Thomas Johansson är medlem i Ställdalens Fotoklubb.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

3 kommentarer till Naturfoto på Perssons Magasin