News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Musikaliskt besök i Nordankärr

Musikaliskt besök i Nordankärr

2023-11-20
Av och till tittar vänner och bekanta in, när de är på vägen förbi vårt hus. Igår, söndag, kom Mats Lindström och Jeanette Lindmark och plingade på dörren med en liten blomma i handen. De skulle tillbaka till Lindesberg, men tittade in för en fika och lite prat. Det blev mycket prat – om släktforskning, gamla hus, renoveringar och så musik förstås, för det är ju deras stora intresse och var mitt också för några årtionden sedan.

En hel del av vad som sas passar bra att skrivas här, eftersom Kopparbergarn handlar om vad Ljusnarsbergarna håller på med, så nu gör jag ett inlägg, vilket var längesedan jag gjorde, och berättar om de två musikaliska individerna.

Både Mats och Jeanette har vuxit upp med musik, även om Mats musikaliske far fick sin spelförmåga begränsad efter en alltför tidig stroke. Innan var det dansmusik som gällde och fadern var t.o.m. med i TV på 60-70-talet. Han spelade i ett countryband en tid och även finsk folkmusik. Själv var Mats med i en Suzukigrupp för Inga-Lill Ohlström och fick lära sig spela fiol utan noter. I Västerås gick han musiklinjen och praktiserade sedan en del som musiklärare, men det var inte vad han ville ha som yrke. Han har saknat, att han inte fick spela längre tid med sin pappa.

Jeanette har flera organister i släkten sedan lång tid tillbaka, men började sin musikaliska bana med den så typiska blockflöjten som första instrument i skolan. Musikintresset växte och hon läste pedagogik, musikvetenskap och etnologi och tog också en fil. kand. Med den kunskapen i fickan arbetade hon som musiklärare flera år, men har numera en egen firma och elever, även om hon nu blivit pensionär.

Vi har sett och hört dem många gånger både i och utanför Kopparberg. De spelmansträffar som genomförts med samspel och buskspel har varit flitigt besökta och trevliga att vara med om. Flera av våra musikaliska förmågor i Ljusnarsberg har deltagit tillsammans med spelmän utifrån. Curt och Jeanette Lindmark var flitigt med och ledde även det hela. På Gammelmarken i Kopparberg har vi fått höra Mats i gruppen av spelmän vid dansbanan och även i Ljusnarsbergs kyrka har folkmusiken fyllt rummet flera gånger. Första gången Björn och jag hörde Mats spela nyckelharpa var i Stjärnfors Kafé och då var instrumentet väldigt nytt för honom. Om det blir nya spelmansträffar, får tiden utvisa säger Mats, men nog finns en önskan om det hos dem båda.

Mats var Ljusnarsbergarnas Spelmäns ledare i åtta år innan han tog en paus från ledarskapet. Så började han fundera över vem han skulle spela med och ringde Jeanette. De bestämde sig för att börja spela tillsammans, men uppträdandena stoppades av pandemin. Nu är de igång igen och har haft fina framgångar vid samspelsuppspelningar, som Medelpads Folkmusikförbund ordnar. 


Stolta ägare av fina diplom

Man kan delta med sång och alla akustiska instrument och med traditionell folkmusik eller nyskriven i traditionell stil.  En jury beslutar sedan vilka grupper, 2-3 spelmän i varje, som ska få medalj. Valörerna är brons, silver och guld och erövras i tur och ordning.

Förra året fick Mats och Jeanette brons och i år silver. Sedan finns Stora samspelsmedaljen att få efter tre år med guldmedaljkvalitet. Från Västmanland är det bara 10 stycken som erövrat silvermedalj eller högre på de 60 är som Samspelsmedaljen har funnits och bland dem finns alltså Mats och Jeanette.


Jeanettes harpa är byggd av Hans Hallén i Lindesberg och Mats av Peter ”Puma” Hedlund i Hälsingland

Annars spelar de i olika sammanhang som t ex på bröllop, begravningar, konserter mm, vid midsommar spelade Mats och på Kulturglimtar fanns de på plats och lät sina nyckelharpor ljuda. Vackert låter det och att de är samspelta är inte att ta miste på. Harporna var med på söndagseftermiddagen och vi fick lyssna. De gamla köksväggarna njöt säkert lika mycket som vi och skedarna på kaffebordet blev nog sugna på att resa sig upp och dansa polska.

Men alla trevliga stunder har ett slut och innan mörkret blev alltför tungt, for Mats och Jeanette vidare mot Lindesberg i kylan.

Text Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

1 kommentar till Musikaliskt besök i Nordankärr