News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Musik i sommarkvällen

Musik i sommarkvällen

2020-08-09
En fin sommarkväll och folkmusik framförd av duktiga spelmän kan det bli mera svenskt.

Folkets Trädgård bjöd i till konsert och det blev fullsatt. Femtio personer spred ut sig över trädgården som bara för någon månad sedan var en tom gräsmatta.
De som kände för picknick hade möjlighet att köpa smörgås, dricka, kaffe och kaka.

Smörgåsarna kom från Kopparbergs Konditori och innehöll mycket gott. Brieost smälte i värmen och fick en härlig konsistens.

Kerstin och Kimmo blir serverade.

Många hade med sig egna stolar och hittade tallkubbar till bord. Stämningen var på topp.

Familjen Wilting hade tagit med en filt och njöt i kvällssolen.

Innan konserten började passade Kopparbergarn på att störa några i publiken för en pratstund.

Från Nyberget hade Bengt och Katarina Sjödén kommit. De bor i Örebro men har i 30 år haft sommarstuga i Nyberget. Det hade fått tipset om kvällens underhållning av en av kvällens musiker, Anna. De tyckte att de hamnat på ett mycket fint ställe med all den frodiga växtlighet som finns i Folkets Trädgård. Eftersom Bergslagsleden går igenom Nyberget passade skribenten på att fråga om det kommit många vandrare förbi och de sa att de aldrig hade sett så många under alla år. Det är många som kommer att möta höst och vinter i fin form detta år.

Vid ett annat bord satt Lars och Ulrika Mogren från Järnboås. De hade läst om händelsen på Facebook. Eftersom det inte finns så många offentliga arrangemang nu blev de glada och åkte gärna en bit för att se nya miljöer och samtidigt få lyssna på musik.

Klockan blev 18 och Elin Hector hälsade publik och Kapell Malén välkomna till kvällens musikstund.

Kapell Malén består av, från vänster, Camilla Malén Friman, Klas
Friman och Anna Johansson. Den började spela tango för många år sedan men har nu övergått till folkmusik.

En förväntansfull publik hade satt sig på filtar

och bänkar förutom dem som satt runt i trädgården på egna stolar i den fina grönskan.

Anna presenterade sig och sina medspelare. Hon berättade om Axel Inge en spelman från Storå som skrivit många låtar. Det var naturligt att börja med en polska av honom.

Sedan spelades ett variationsrikt program. Allt från snabba polskor till vemodiga stämningsfulla låtar. Nämnas kan Karl Erik Hartmans ”Vals i Laxbrostugan”. En brudmarsch av Axel Inge fanns också med.

Anna bytte fiolen mot en fiddla. Det är ett medeltida instrument. Hon spelade en egen låt på den.

När programmet var slut ville inte publiken det. Med ihärdiga applåder fick den ett extranummer. En modernare låt ”Pumpakungen” till dem som tillbringar mycket tid på gymmen.

Det blev en helt underbar kväll i Folkets trädgård. Åskådarna stannade kvar och pratade en stund.
Nästa musikkväll blir fredagen den 15 augusti. Upplägget är detsamma men musiken är ny. Mohlavyr ger en solokonsert. Kom ihåg att göra en föranmälan om du är intresserad.

Text:Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

1 kommentar till Musik i sommarkvällen

  • Gittan Holmström

    Vilket härligt reportage över en till synes fantastisk kväll. Så synd att vi inte var i Ställdalen vid detta tillfälle – men å andra sidan hade vi kanske inte fått plats på ett sådant populärt 50-personersevenemang!
    Gittan & Jörgen