News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Mopedrally i Yxsjöberg

Mopedrally i Yxsjöberg

2020-09-02

BRUM PFRICH POFF SPOT OCH PYYSHH

Nej jag har inte blivit tokig men försök att imitera ett trettiotal äldre mopeder, och då menar jag äldre, sådana som vi hade på den tiden då det begav sig. Det var vad som mötte mig i söndags, när jag besökte den lilla byn Yxsjöberg.

Eldsjälarna Kjell, Kenneth och Roland som huserar i byalaget hade fått ett nostalgiskt infall och anordnat ett mopedrally. Ett rally enbart för gamla veteranmopeder där inte hastigheten premierades.

På morgonen såg vädret ut att sätta käppar i hjulen för arrangemanget, men lagom till start upphörde regnet till glädje för deltagarna.

Strax före klockan elva steg ljudet av brummande motorer till ett mäktigt surrande. Efter ett par minuter var det knäpp tyst när alla startat ut på första slingan.

Då kunde Kjell och kompani sätta eld på grillen, så deltagarna kunde få en hamburgare eller nåt liknande efter första slingan, som mätte ungefär tre mil ute i skogen. Efter en dryg timme hördes ett förfärligt oväsen när deltagarna varvade sina motorer till det yttersta. Bara glada och hungriga miner på alla, även på de två som tyvärr fick lov att ta servicebil tillbaks till depåbesöket.

Men stämningen var god alla hjälpte de två att reparera, så dom kunde fullfölja nästa slinga. En halvtimme senare var mat och dryck borta och några fyllde på mer bensin och förberedde sig på nytt, och i ett huj var dom ute på slinga två.

Under tiden plockade arrangörerna fram priser inne i byalagets lokal och kokade kaffe till hjältarna, som skakade fram ute i skogarna. Priserna var många och Yxsjöbergs Byalag vill särskilt tacka Bolist i Leksand, Bolist Grängesberg, XL-Bygg Kopparberg, Frenco Grängesberg, Hedins Trä Ludvika och ICA NÄRA i Grängesberg.

Efter att alla kommit i nål och diskuterat alla fel, som kan uppstå på en gammal moped, och köpt reservdelar av Mopedspecialisten från Gränges, som hade ett tält med massor av delar, fikades det lite innan prisutdelningen. En prisutdelning som var lite annorlunda. Eftersom det inte var frågan om vem som körde snabbast var det frågan om vem som hade mest tur med fru fortuna.

Kanske var det rättvis, eftersom han som vann hade problem med moppen på första slingan, men sedan gick den som ett spjut. Stort jubel när segraren ropades ut och kunde hämta sitt förstapris.

Vem det var, jo Nisse Spjuth från Sjöändan. Priserna räckte nästan till alla och från alla håll haglade beröm över arrangörerna. Vädret före gjorde att kanske några drog sig för att komma. Men det blir absolut bättre till nästa års rally. Då måste jag ställa upp och deltaga i gemenskapen. Pojkarna som ordnat detta var mycket nöjda med dagen.

Text Leif i Nittkvarn foto Kjell Persson

1 kommentar till Mopedrally i Yxsjöberg