News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Min vän Mozart har flyttat

Min vän Mozart har flyttat.

2021-08-15
Min vän Mozart bör inte förväxlas med sin mer kände namne, kompositören Wolfgang Amadeus, som levde och verkade under andra halvan av 1700-talet.

Min Mozart tillhör nämligen gruppen måsfåglar. I fågellitteraturen och folkmun nämns Mozart under namnet Fiskmås och hans vetenskapliga namn är Larus canus. Min vän Mozart har nu flyttat.

Mozart återvände till Ställdalen från sin vintervistelse utefter kusten den 7 maj. Efter den långa flytten behövde han fylla på energibehovet. Han mindes säkert det fina matstället han var flitig matgäst vid förra sommaren.


Väl framme lät sig Mozart nu väl smaka det utsatta äpplet. Mozart och hans gelikar lever singelliv första åren. Fiskmåsar häckar första gången vid tre till femårsåldern. Möjligheten är därför stor att min Mozart inte kommer tillbaka nästa år. Troligt är att han attraheras av någon måsbrud med vilken han bestämmer för att satsa på artens fortlevnad. Vanligen läggs då 2 till 3 ägg.

Så fort jag eller min gumma Thyra visade oss på verandan kom Mozart flygande från sin utkiksplats på gatans belysningsstolpe. Landar nedanför trappan. Hoppar ett trappsteg i taget de sex stegen upp till verandagolvet. Sitter vi då och äter mat eller dricker kaffe ser han så bedjande och utsvulten ut att vi inte kan motstå att dela med oss.

Första dagarna visade Mozart lite skygghet men snart åt han ur hand. När dörren var öppen och vi inte var på plats hördes ett kort jämrande läte. Reagerade vi inte då, spatserade han helt enkelt in en bit i hallen för att väcka vår uppmärksamhet.

Mozart är allätare. Han bjuds ofta på det vi har på bordet. Spelar ingen roll om det är bröd, grillad lax, korv eller köttbullar. Allt äts med god aptit. Sitter vi på verandan utan mat och försöker nonchalera honom, kan han helt självsvåldigt komma fram och bita oss i tårna. Hans påfallande missnöje får oss då att hämta något åt honom.
Nu har Mozart inte visat sig på en vecka. Han har säkert påbörjat höstflytten söderut. Som fiskmås är han beroende av öppet vatten. Under vintern håller han sig nära öppet hav, söder om Sverige och norra Europa.

Mozart har lämnat ett tomrum efter sig. Han har varit en trogen matgäst hos oss i dryga tre månader. Samtidigt känns det skönt att inte ha honom tiggande och utnyttja vår svaghet för honom.
Med hopp om en fin höst.

Bengt Lundell i Ställdalen.

 

 

1 kommentar till Min vän Mozart har flyttat