News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Med naturen som inspirationskälla

Med naturen som inspirationskälla

2021-05-29
Söndagen den 30 maj är det invigning av konstrundan efter kyrkstigen i Hörken.

Kopparbergarn har träffat en av deltagarna, Christine Tomtlund i Björnhyttan.

Vi blev inbjudna till hennes atelje´ för ett samtal. Det var en stor ljus lokal inredd ovanpå ett stall. Tak och golv av ljus trä. Det luktade nysågat virke.

Christine, med sambo Mats och hennes föräldrar flyttade till Björnhyttans Herrgård 2009. Att komma dit tyckte Christine blev ett lyft för hennes konstnärskap. I herrgårdens omedelbara närhet ligger ett kulturreservat där det en gång funnits en hytta. Växtligheten är tät och inbjudande för många sorters fåglar som hon tycker om att måla. Hon fascineras fågelfjädrarnas uppbyggnad och färger.

Intresset tog riktigt fart när hon fann en fjäder efter en svan. Tanken kom att måla en svan och sätt fast fjädern på lämpligt ställe. Någon fick se ett foto av tavlan och undrade då hur hon kunde måla fjärden så naturtroget. Christine nappade på utmaningen att själv kunna måla fågelfjädrar.

Det flesta målningar av fåglar är från deras vardagsliv. Här har en gråsparv just tagit sig ett uppfriskande bad.

En liten tufsig blåmes ställer frågan ”Vad har du varit med om? Kanske ett riktigt regnväder har passerat”.

Christine är en mycket god berättare. Hon har en stor förmåga att delge sina känslor för sitt konstutövande. Hon prövar på de flesta material och återvinner gärna material som utgångspunkt.

Här har en av armèns packsäckar blivit ”målarduk”. En lodjursfamilj passar utmärkt på den rustika grunden.

Ett besök i förrådet med både färdiga och halvfärdiga alster avslöjade hennes bredd. Människans bäste vän, hunden, har också fått stå modell.

Christine påverkas också av närheten till Dan Anderssons finnmark. Här har hon illustrerat två av hans melodier. Spelmannen och Jungman Jansson. Symboliken går inte att ta miste på trots den strikta framtoningen.

Hon har hittat några av Dans sånger som inte är så vanliga. Här illustreras Krigssång.

Ännu en av Dans mindre känd sånger är ”Du liv”. En tavla som berör.

På en hylla visar Christine några smakprov på sitt konstnärskap. Räven som här är med på ett kort är huvudpersonen i en barnbok som hon skrivit och illustrerat. Hon hade också illustrerat en barnbok som heter ”Hålla handen” vars budskap är att vi kan hålla handen på alla levande varelser vilket det är en vingen eller en snabel.

Flera av hennes målningar har en berättelse bakom. En kär kossan skulle avsluta sin tid på jorden men innan dess fick hon sitt porträtt målat.

En oljemålning i starka färger som förmedlar mycket känsla. Det finns många detaljer som får en att stanna upp en lång stund.

På hennes skrivbord ligger ett axplock av halvfärdiga målningar. Man förstår att här arbetar en mycket produktiv och noggrann konstnär.

Efter att ha fått några bra förslag på appar som kan hjälpa till att artbestämma fåglar och fauna när man är ute i naturen tackade vi Christine och Mats för en mycket trevlig eftermiddag.

Vi lämnade ”Atelje´ Christine Tomtlund” för den här gången.

När Kopparbergarn kom till Hörken tog vi en promenad efter Kyrkstigen för att se den del av Christines installation som kommit på plats. Hon vill åskådliggöra avvägningen mellan pengars intresse och skogens bevarande. I den nedre vågskålen som väger tyngst finns pengaintresset. I den övre, som inte än är på plats, kommer att att finnas naturmaterial från skogen.

Söndagen den 30 maj kommer Konstrundan att invigas med vernissage. Start vid Hörkens kyrka kl.13,00.

Det är 8 konstnärer som har gjort installationer efter kyrkstigen. Vandringen kommer att ge besökarna en mycket varierande upplevelse.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

1 kommentar till Med naturen som inspirationskälla

  • Underbart!
    Det finns flera konstnärer som är med och konstverk längs stigen, men åtta får ersättning från projektpengar, som Kulturrådet har beviljat till Ljusnarsbergs Konstförening.