News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Marknadsdags

Dags för marknad!

15 – 09-12

hälleforsmarken3

I september är det marknadstider i Bergslagen. Den här veckändan upptas Hällefors centrala delar av marknadsstånd och tivoli och nästa helg är det ”marken” både i Grängesberg och Lindesberg. Och sen kommer ju den där helgen då antalet människor i Ljusnarsberg mångdubblas, åtminstone tillfälligt.
Delar av Kopparbergarns medarbetarskara bor ju numera i Kärvingeborn, så det faller sig naturligt att lämna en liten rapport från Bergslagsmarken i Hällefors.
Vädret verkade lite ostadigt når vi runt 12-snåret lämnade hemmet, så regnjacka och paraply fick ingå i utrustningen. Men under den tid som marknadsbesöket varade föll inget regn, utan det blev tvärtom ljusare himmel så småningom.
För oss gamlingar var det en alldeles lagom marknad. På ett par timmar hade vi tittat över alla försäljares utbud, kikat in på tivoliområdet på torget, och dessutom fått i oss lite lunch. Fast det är klart att för äldre människor som brukar ”ha allting”, var det inte så mycket varor som lockade till impulsköp.

hälleforsmarken2

Hustrun var en stund farligt intresserad av några smycken gjorda av krossat porslin, men med mitt angelägna bistånd lyckades hon motstå frestelsen. Kanske nappade hon på mitt förslag att vi kunde åka hem och krossa lite av det egna?
Själv köpte jag i alla fall en rejäl bit torkat renkött, vilket vi omöjligen kan framställa på egen hand. Och dessutom har jag svårt att tänka mig vilka argument som skulle få mig att avstå från en sådan delikatess.
Efter detta inköp av i mitt tycke nödvändiga livsmedel, gaskade hustrun i alla fall upp sig och köpte sig en liten väska. Mina protester var i det fallet tämligen lama och mest för ordningens skull, för egentligen var det ju bra att hon sedan kunde bära mitt renkött i den.

hälleforsmarken1

Folk omkring oss verkade i alla fall trivas med marknadsbesöket och barnen åt sockervadd och åkte karusell av hjärtans lust. Själva kom vi hem precis till eftermiddagskaffet och tunna tunna flagor av torkat renkött.

Text och foto: Björn Öringbäck

1 kommentar till Marknadsdags