News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Många barn i Skogsgläntan

Många barn i Skogsgläntan

18-01-24
_DSC3647

Förskolan Skogsgläntan i Kopparberg har varit igång sedan mitten av september, men först igår blev den invigd på riktigt. Förskolechef Anette Hellman-Persson tog emot när Kopparbergarn kom och berättade, att hon var så glad åt den nya förskolan.

_DSC3650

– Vi har plats för 40 barn i två avdelningar med 20 i varje, berättade hon och till varje avdelning finns tre förskollärare plus extra personal. Hon fortsatte med, att hon tycker att platsen för förskolan är så fantastisk med skogen alldeles bakom.

– Vi var ute på en promenad och tyckte att det var som en glänta i skogen, sa hon och då kom vi på namnet Skogsgläntan för förskolan.

_DSC3668

Själva invigningen började utomhus. Nästan 40 personer samlades på planen utanför och både Anette Hellman-Persson och kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson höll tal. Ewa-Leena berättade att de funderat över att ordna paviljonger, när behovet av förskoleplatser ökade, men så blev det här huset tomt, och var alldeles utmärkt att anpassas till barnen.

– Det sitter ballonger här, sa hon, men jag har med mig tre sjukballonger, som vi ska smälla senare. De innenhåller skrattbaciller, glädjevirus och kompisjoner.

Hon berättade också, att hon tycker att Pippi Långstrump har så många vettiga uttalanden som passar för en förskola. ”Om man är stark, ska man vara snäll” till exempel och ”att aldrig ge upp sin fantasi”. Dessutom sa Pippi alltid, att det hon aldrig prövat, det skulle hon säkert klara av, och det är ju något som barn kan behöva ha i sinnet, när de möter nya utmaningar blir Kopparbergarns egen fundering.

_DSC3674

Så blev det dags för bandklippning. Tre barn, Melvin, Elsie och Thelma  fick hjälp av Ewa-Leena och Anette att klippa och det klarade de med glans. De lyste som små solar efteråt och kände sig säkert mycket betydelsefulla.

_DSC3682

Inne i förskolan var det uppdukat med salta pinnar, chips och cider och alla kom in, både stora och små.

_DSC3688

Ewa-Leena hade med sig en blomuppsättning från kommunen och det visade sig, att den hade ett litet hus i en glänta bland blommor och blad.

_DSC3700

Under tiden, som alla gick runt och tittade på de två avdelningarnas små mysiga rum, berättade Gunilla Åhlin, en av förskollärarna, att huset tidigare varit gruppboende där hon besökt en släkting ibland. Då fanns där små lägenheter och ett kök i mitten. Senare flyttade företag in i huset och till slut fanns Samhall där. Då togs flera väggar bort för att åstadkomma en öppen planlösning, så nu har nya väggar kommit till och allt anpassats för barnens behov.

– Vi har också fått akustikplattor i taken och ventilationen är helt fantastisk, berättade hon.

_DSC3695

Så smälldes sjukballongerna av, inte utan visst besvär, och minglet i det två avdelningarna Spanarna och Upptäckarna fortsatte, så alla kunde få titta lite närmare på allt som fanns där.

_DSC3697

Rummen var trevligt utrustade både för pyssel, lek och lugnare verksamhet.

_DSC3717

Lite här och var fanns små figurer, som vi naturligtvis undrade vad de föreställde. Det är populära figurer, som barnen väl känner till och som med sina namn kan befrämja barnens språkutveckling. De heter nämligen Bibbi, Bobbo, Diddi, Doddo och liknande och finns tillsammans med andra begrepp, som till exempel månaderna.

_DSC3712

Kopparbergarn, som vill bidra till de unga i kommunen, samlade personalen och delade ut en gåva att användas till att köpa lekmaterial för lokalt.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

 

 

 

1 kommentar till Många barn i Skogsgläntan

  • Pedagogerna på skogsgläntan

    Vi pedagoger på skogsgläntan tackar för ett fint reportage och för den generösa gåvan från sponsorerna ! Stort tack från skogsgläntan ?