News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Månförmörkelse

Månförmörkelse

2015-09-30

Månförmörkelse natten till måndagen den 28 sept.

IMG_6424_651px-2_redigerad-1

Natten är klar. Termometern visar på plus fyra grader. Inte ett moln skymmer fullmånen. Jag står på balkongen och ser den klara ljusa månskivan lysa upp omgivningen. På gatan nedanför hjälper gatubelysningen till att belysa de kvarvarande löven på träd och buskar.

IMG_6353_650px-1

Jag väntar på den stundande månförmörkelsen. Den skall i natt bli total, något jag inte vill missa. Denna natt befinner sig månen på sitt kortaste avstånd till jorden i sin bana, vilket får den att se både större och ljusare ut än vanligt.
Klockan 03.21 upptäcker jag att månens skarpa kant bryts av jordens inträngande skugga. Fenomenet månförmörkelse uppstår vid de tillfällen jorden placerar sig mellan solen och månen.

IMG_6354_651px-6_redigerad-1

Långsamt sprider sig jordens skugga in över månskivan från dess övre vänstra del. Månytan blir inte helt mörk utan antar en mörk röd färgton som uppkommer av att solljuset böjs i jordens atmosfär och belyser den skuggade delen.

IMG_6364_651-3

En skarp ljuskägla söker sig efter gatan. Morgontidningen är på gång. Hoppas tidningsbudet hinner ta del av det pågående fenomenet på himlen.
Klockan 04.38 noterar jag att förmörkelsen är total.

IMG_6377_650px-3

Långsamt börjar ljuset återkomma på månskivans vänstra kant.

IMG_6388_650px-3

Ett svagt gryningsljus kan skönjas i nordost. Månen närmar sig skogsranden i väster och siluetten av trädgrenar framträder på månskivan som ännu inte befriats från jordens skugga. När jag tar den sista bilden är klockan 06.01.

IMG_6416_650px-3

Slut på min natt där jag fått uppleva det spektakulära skådespel naturen bjuder. Nu stundar en stadig frukost med tillhörande varm dryck och inläsning av morgontidningens nyheter.
God morgon alla Kopparbergarns läsare.
Bengt Lundell

1 kommentar till Månförmörkelse

  • Ulla Björklund

    Fantastiska bilder! Tack! Jag stod också på balkongen och tittade, försökte fånga skådespelet med kameran men det blev ingenting. Dina naturbilder är alltid så underbara! /Ulla Björklund