News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Majblomman – ett säkert vårtecken!

Majblomman – ett säkert vårtecken!

 2022-03-30

Bild: Årets majblomma är designad av Oscar Björklund. Han tänkte på ett ägg när han gjorde blomman. Därför kallas årets blomma ”Ägget”. Oscar berättar att de också kom på att ett ägg också påminner om organisationen Majblomman – den är ett skyddande skal för barn som behöver det.

Våren är på intågande och ett säkert vårtecken så här års, är barn som säljer majblomman. De senaste två åren stoppade dock tyvärr pandemin den fysiska försäljningen av majblomman. Förra året kunde man köpa blommor digitalt, då barn kunde sälja majblommor genom personliga hemsidor. I år kommer majblomman säljas både fysiskt och digitalt! Den 1 april börjar blomman säljas! För den som vill köpa blomman ”fysiskt” så kommer det finnas barn vid Ica som säljer blomman på fredag eftermiddag den 1 april och även någon gång den 2 april. På plats kommer även den lokala Majblommeföreningens ordförande, Åsa Rosenberg att vara. Hon kommer även svara på frågor om hur man söker bidrag från Majblomman.

Majblommeföreningen i Ljusnarsberg startades på initiativ av Rickard Didić för ett år sedan. Idag är han kassör i föreningen och det är också han som ansvarar för försäljningen och hjälper barn som vill sälja att skapa personliga hemsidor. I december 2021 fick Rickard det överraskande och glada beskedet att han hade utsetts till ”årets majblommevolontär”!

Han såg att behovet av Majblommans arbete i kommunen ökade. Under Corona-pandemin blev det dessutom extra tydligt då barn i familjer med sämre ekonomi drabbades hårdare än andra när en del av skolarbetet blev på distans.
Rickard började med att engagera barn i majblommeförsäljningen och sedan arbetade han för att starta upp föreningen, vilket skedde under våren. Tack vare denne 20-åriga eldsjäl finns nu krafter som jobbar för att förbättra förutsättningarna för barn i kommunen. Rickards engagemang ar hoppfullt och inspirerande!

Text: red
Foto: Anna-Lena Didić

 Fakta:

Majblomman är en ideell organisation som grundades 1907 av Beda Hallberg i Göteborg. Då skulle insamlingen framför allt bekämpa folksjukdomar, som t.ex. tuberkulos. Men majblommans verksamhet gick sen över till att förbättra barns villkor och att motverka fattigdom bland barn.

Föräldrar/vårdnadshavare som har svår ekonomi kan söka bidrag till kläder, glasögon, fritidsaktiviteter m.m. till sina barn. Familjer som känner att de vill ansöka om stöd, kan antingen maila till vår lokala majblommeförening ljusnarsberg@majblommeforening.se eller hämta en ansökningsblankett på kommunhuset. Det går också att hitta en blankett via denna länk: https://majblomman.se/wp-content/uploads/app_forms/riks_bidragsansokan.pdf

Det finns även information att hämta på Majblommeföreningens i Ljusnarsberg Facebook-sida. 

1 kommentar till Majblomman – ett säkert vårtecken!