News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ljusnarsbergs Släktforskare på utflykt

Ljusnarsbergs Släktforskare på utflykt

2021-06-02

Den 25 maj träffades medlemmar ur Ljusnarsbergs släktforskarförening för en gemensam utflykt. Samlingen skedde vid Värdshuset Älgen, som en gång var en skola.

Christina Pettersson hälsade alla välkomna och berättade lite om skolan i Lilläng. Den stod klar 1863 och byggdes av sindersten från en hytta i närheten. Den förste läraren i Lillängs skola var sannolikt Anders Flodell. Sedan följde ytterligare tre stycken. 1910 kom Selma Öhrman dit och arbetade där tills sin pensionering 1939, varefter skolan lades ner.

Vi åkte vidare mot Tappen där Christina Pettersson berättade lite om gårdarna efter vägen. Färden gick vidare till Rälln där vi träffade Karin Wigert som berättade lite om dess historia. Med oss var också Tor Eriksson som är medlem i Finnsam.

Han berättade att i denna rökkur så eldade man underifrån och rökte fisk och kött. Det unika med denna är att de är timmer i denna. Det brukar det inte vara. Karin Wigert ska rusta upp denna kur och försöka flytta in den på sin egen mark så den kan bevaras.

Utsikten från Rälln är otrolig. Långt därnere kan man se Rällsögården.

Vi avslutade utflykten vid Eneströms röse. Det ligger på högra sidan i backen upp mot Laggarbo. Patron Pehr Ludvig Eneström från Kloten var på väg hem när han blev skjuten. Anstiftare till mordet var hans närmaste man Anders Dahlin. Han fick Jan Jansson och Jan Ersson att skjuta Eneström. De blev alla fällda i tinget. Dom avkunnas den 15 feb 1802. Enligt krönikan avrättades Jan Jansson den 20 oktober 1802 och Anders Dahlin avrättas på galgbacken vid Högberget den 4 jan 1804. Jan Ersson dog på Varbergs fästning. 3 stycken till var inblandade i mordet men de kunde inte fällas till dödsstraff utan dömdes till fyrtio par spö.

Ett minnesmärke restes i februari 1802 av Eneströms änka.

Bilder och text: Louise Lalla Fyrner
Med hjälp från A till Ö (Även Bosse K)

1 kommentar till Ljusnarsbergs Släktforskare på utflykt