News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ljusnarsbergs industri-och hantverksförening

Ljusnarsbergs industri-och hantverkstadsförening besökte Ställbergs gruvor

2022-11-19
Ljusnarsbergs industri-och verkstadsförening är en ideell sammanslutning för näringsidkare i kommunen.

De är en informationskälla för medlemmarna och företräder medlemmarna i kommunala och näringspolitiska frågor. Skapar mötesplatser mellan företagen och är det samlade ansiktet utåt när det gäller näringspolitiska frågor. Med ojämna mellanrum besöker Ljusnarsbergs industri-och verkstadsförening varandra eller någon annan verksamhet i kommunen.

Den här gången föll valet på Ställbergs gruvor. Josefine Karlsson, Ställbergs Mek, här tillsammans med maken Östen, tyckte att det var ett högaktuellt besöksmål för medlemmarna i föreningen. Hon tog möjligheten att gratulera till två utmärkelser som Ställbergs Gruvor fått under hösten. I måndagskväll fick de, som föreningen The non existent Center ta emot NA:s kulturpris 2022. Föreningen består av 11 medlemmar med olika bakgrund och erfarenheter. De har också fått ta emot Bergslagens Sparbanks pris för Årets kulturinsats.
Det var med stor förväntan och intresse som ett 20-tal medlemmar från Ljusnarsbergs industri-och hantverksförening satte sig till bords.

Carl-Oscar Sjögren, verksamhets- och konstnärlig ledare hälsade alla välkomna . Han berättade att vi satt i f.d omklädningsrummet. Det välutrustade storköket i direkt anslutning hade en gång varit duschrum för de som jobbade i gruvan.
Besökarna bjöds på julbord som var tillagat på plats.

Roger Andersson och Yvonne Sjögren, Carl Oscars föräldrar, hade tillagat den goda buffe’n. 

Yvonne presenterade bordets läckerheter.

Efter kaffet tog Carl-Oscar oss med på en rundvandring i lokalerna.

Första stoppet blev i rummet som en gång varit matsal. Luckan i väggen som maten serverades ifrån fanns kvar.


Rummet pryds av målningar från gruvan och dess arbetare. Målningarna är gjorda direkt på de putsade väggarna. Trots att de målades år 1943 är mycket välbevarade både i motiv och färger.

Planer finns på att göra ett museum i rummet.
Så gick promenaden till huset som hyser de olika rummen för uppträdande och konserter.

Receptionen, en gång en del av verkstaden är stor och ljus. Carl-Oscar visade att man behållit delar av de gamla putsade och och något skadade väggarna. Det ger en speciell känsla att inte allt är nytt.

Det finns en liten scen för mindre framträdande.

Genom en dörr kommer man in i den stora konserthallen. Den kan ta emot ca 150 personer. Den har planerats för olika användningar.


Nu var en stor projektionsduk uppsatt som visade en bild från Klingsporschaktet 940 m under jord. Det går enkelt att fälla ihop duken och istället montera upp en stor scen. Det är svårt att föreställa sig att här en gång varit verkstad.

Så förflyttade vi oss till rummet där de stora hjulen som drog hissarna en gång stått. En stor scen mitt på golvet omgärdades av grovt putsade väggar. Här kan man se dansuppträdande och höra konserter. Akustiken är något utöver det vanlig.

Så gick vi ut på gruvbacken och in i huset där vi startade.


 (arkivbild)
I mörkret kan vi ana den stora gruvlaven som i år firar 100 år. Det firades med en stor fest den 10 oktober.

Där vi kommer in nu är det nyrustat. Det luktar fortfarande nytt trä. Här finns en lägenhet där förr besökare till gruvan kunde övernatta. Nu kommer det hit konstnärer som i lugnet och tystheten vill utveckla en ide’.

En trappa ner finns en studio som lätt kan utrustas med inspelningsteknik.

Vi kommer in i det som en gång var kontoret. Nu är det en lokal som lätt kan förändras till olika verksamheter.
Carl-Oscar berättar att här vill man ha ett centrum för lärande och samtal. De har haft besök av allt från grundskola till universitet. Rummet är så stort att det går utmärkt att dansa där. Han poängterade att The non existent Center inte bedriver något projekt utan här skall utvecklas en långsiktig verksamhet och lärande. Vid Ställbergs gruvor skall både de svåra frågorna och det enklare vardagslivet tas upp. Både dåtid, nutid och framtid skall få plats. Här skall olika konstnärer kunna mötas. Ge varandra inspiration till att gå vidare i sin konstutövning.
Det blev en kväll med god mat, fina tillbakablickar på gruvans plats i samhället men också framtida planer för att utveckla byggnader och området.

Med den upplysta byggnaden i blickfånget tar Ljusnarsbergs industri-och hantverksförening adjö av Ställbergs gruva för den här gången. Men nästa säsong kommer många säkert tillbaka för att ta del av programmet som bjuds då.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

 

1 kommentar till Ljusnarsbergs industri-och hantverksförening