News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ljusnarsbergs ANDERS BOGLAND har lämnat oss

Ljusnarsbergs ANDERS BOGLAND har lämnat oss

17-04-20
Bogland

Anders Bogland, här så som många av oss minns honom, ständigt värnande och upplysande om Ljusnarsbergs sevärdheter och skönhet, har för några veckor sedan somnat in efter sin över 90-åriga levnadsgärning.
Han var för många en stor inspiratör, när det gällde att förstå Kopparbergs och Ljusnarsbergs storartade och mångfaldiga historia. Han räddade ett flertal byggnader från rivning och inredde flera av hembygdsföreningens museala utställningar. Framför allt Fotomuseet är hans förtjänst att vara bevarat. (Även i Löa Hyttas räddning var han aktiv som mycket ung.)
Som yrkesman har han troligen fotograferat alla invånare i kommunen under minst ett 50-tal år och förutom fotograf var han även tidningsman.
Personligen står jag i tacksamhet för de idéer om kulturarbete, som Anders planterade i mig som ung, vilket gjorde att jag utbildade mig till konstpedagog och numera är styrelsemedlem i hembygdsföreningen (NKBH) och ordförande i Ljusnarsbergs konstklubb, den senare även den en av Anders skapelser.

DSC_7338---Kopia

Här några andra skapelser av hans hand.

Gilltorp-&-Bogland-057---Kopia

Tillsammans med sin fru Britta har Anders Bogland levat ett rikt kulturellt liv här i Ljusnarsberg och påverkat mycket, som vi bör fortsätta att ta hand om.
Anders Bogland begravs idag torsdag den 20 april 2017, 13.00 i Ljusnarsbergs kyrka.

Monika Käller

2 kommentarer till Ljusnarsbergs ANDERS BOGLAND har lämnat oss

  • Annika Granberg Knauss

    Jag var bara 14 år när du Anders kom och hälsade på oss på din cyckeltur genom Tyskland. Ingen av oss anade då att vi skulle träffas så ofta i framtiden. Du var Maja Forsslunds kronprins och högra hand i mycket bl.a. boken om Ljusnarsberg. Du var ständigt upptagen och arbetade för Ljusnarsbergs historia, visade muserna och tog turister till våra sevärdheter och vackra natur vid sidan av fotojobbet och nya uppfinningar samt journalistarbete. För ditt idoga arbete inom hembygd fick du högsta utmärkelsen, Djurklomedaljen! Tack för din betydelse för hembygden.

  • Brittmarie Rosenquist

    Jag beklagar verkligen Anders Boglands bortgång! Han var för mig Mr Kopparberg! Jag föddes i Kopparberg 1940 och hette då Magnuson och bodde på Skjutbanevägen i Klastorp! Men flyttade från Kopparberg 1960, nu bor jag i Hässelby Strand sedan 4 år! Idag begravs Anders i Ljusnarsbergs kyrka! Den finaste kyrkan som finnes! Jag tänker nu på hans efterlevande och hoppas att de mår bra! Jag har inte sett någon dödsannons, tyvärr, kan då inte sätta in på någon fondtill honom! Ska försöka hitta hans annons! Vänliga hälsningar från Brittmarie Rosenquist