News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ljusnarsberg – Sveriges Kulturkommun

Ljusnarsberg blir Sveriges Kulturkommun!

18-04-01

_DSC0193

Av en slump fick Kopparbergarn strax före påskhelgen reda på att Ljusnarsberg helt osannolikt kommer att utses till Sveriges kulturkommun och kommer därmed att få stora utvecklingsbidrag från Kulturdepartementet. Den som avslöjade nyheten var biträdande kulturminister Birgit Lögnroth, som fick göra  ett ofrivilligt uppehåll i Kärvingeborn under sin resa mot påskfirande i Sälen.

Som de flesta säkert vet, är mobilmottagningen i de här trakterna riktigt dåliga, varför vi fick ett oväntat besök med en bön om att få låna telefon.

Bilen hade plötsligt börjat koka, och fast orsaken säkert var så enkel som en trasig fläktrem, krävdes en insats av bilmekaniker försedd med lämplig reservdel och erforderliga verktyg.

I väntan på den hjälpen bjöd vi förstås Birgit och hennes resesällskap på kaffe och under den pratstund vi hade tillsammans, berättade jag om vårt arbete med Kopparbergarn. Och det var då, som vi fick veta den stora nyheten. Den skulle egentligen bli officiell i dag, den första april, men eftersom den dagen infaller under påskhelgen kommer tillkännagivandet att nå övriga pressen först på tisdag.

-Valet av Ljusnarsbergs kommun var inte så svårt, berättade Birgit. Där finns ju redan stora kulturella insatser, varav många är expansiva. Och vilken spännvidd! fortsätter hon. Tänk bara Opera på Skäret och Ställbergs Gruva! I vår inventering har vi också tagit hänsyn till det rika föreningsliv som finns i Ljusnarsberg. Så mycket kraft och engagemang som finns representerat där. Konstförening, Kammarmusikförening och många andra. Men också många enskilda kreativa förmågor inom bildkonst, folkmusik, litteratur osv.

Men självklart har storleken sin betydelse också i det här fallet. Vår egen budget är ju inte hur stor som helst, fortsatte Birgit, och därför har vi i urvalet siktat in oss på landets till folkmängd mindre kommuner. Där får man ju så att säga mest effekt av tillförda medel.

Birgit påpekade också, att detta inte är någon engångssatsning, utan handlar om att långsiktigt lyfta kulturfrågorna i en mindre kommun på ett sätt som kan engagera och inspirera runt om i landet. Hon nämnde pilotprojekt, försöksverksamheter och ungdomskultur, men också kultur för äldre, allas delaktighet osv.

Tänk vad mycket som kommer att uträttas här med vårt extra kulturstöd till hela Sveriges Kulturkommun – Ljusnarsberg!

Text och foto: Björn Öringbäck

I rollen som Birgit Lögnroth: min dotter Ylva på påskbesök

4 kommentarer till Ljusnarsberg – Sveriges Kulturkommun