News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ljusnarsberg i fokus

Ljusnarsberg i fokus

15-08-22
DSC_4534
Pressbild

”Var känner du dig hemma?”

Frågan är centrum i det event som Ställbergsgruppen ordnat vi gruvan där. Förberedelserna har varit många och många är även de personer som bidragit till att göra programmet precis så omväxlande och intressant, som man kan önska.

lj8

Det började i gamla Folkets Hus i Kopparberg. Efter lite mingel med cider och chips inledde Carl-Oscar Sjögren och Karin Liljeroth och hälsade all välkomna.  Sedan visades en film från tiden när svedjefinnarna kom till vårt lilla område i det stora Sverige. Finnarna bosatte sig här och en dag hittade Mårten Nilsson Finne den koppar, som skulle bli framtiden för området under många år. Till filmen spelades en suggestiv musik, långt ifrån det skval vi hör på P4. Kommunbandet, som de kallar sig, består av Xenia Kriisin, Sara Parkman, Peter Widell och Eric Sjögren.

lj7

Systrarna Ingela och Ulrika Bornström presenterade programmet och så öppnades dörren mot den strålande sommarsolen och utanför stod bussen. Carl-Oscar Sjögren lotsade alla ombord och så gick färden mot Ställdalen.

lj6

Vid Yoldiahavet stannade bussen och Ingela och Ulrika berättade och läste växelvis. Ingela delgav fakta och Ulrika känslor. ”Det började med Big bang…” ”När du….” Sedan fortsatte färden till gruvområdet i Ställberg.

lj4

Väl framme i Ställbergs Gruva fortsatte eventet i matsalen. Carl-Oscar berättade om hur de fixat och gjort i ordning i gruvområdet och också om de målningar man kan se i matsalen. Redan 1943 målades de av Gunnar Klys, en av arbetarna i gruvan och föreställer hans arbetskamrater i arbete under olika moment. Under måltiden fick man höra två gruvarbetare berätta om sina upplevelser i gruvan.

lj3

Maten var god med utropstecken! Kristoffer, som var köksansvarig, berättade om den, en vegansk måltid med mycket smak och olika konsistenser i delarna. Man blev serverad som på fin restaurang och man fick sjunga bordsvisor. ”Förr i ti´n, var det verkligen mycket bättre då?” stämde bra in till melodin ”Helan går”.

lj2

Nästa programpunkt genomfördes i Fikarummet. Där bjöds på fika, alla medverkande presenterade sig och publiken fick höra många tankar och funderingar om livet och var man hör hemma. En del berättare, som inte uppträdde live, visades också i bild på väggen.

Berättandet växlades med musik och ordlös sång av Sara och Xenia och under nynnande och tonande fick sedan alla gå ut i rummet bredvid, en stor öppen hall där mycken verksamhet säkert pågått under gruvans aktiva tid. Tonerna och nynnandet pågick i mingelform en stund och övergick sedan i ett ord: ”Ljusnarsberg”, som sjöngs på en enkel, men tydlig melodi.

Ljusnarsberg, Ljusnarsberg, Ljusnarsberg. Temat blev tydligt och klart och alla undrade säkert över både tid som gått och tid som kommer.

lj1

Programmet i Ställberg avslutades med bildvisning på laven. Sedan gick busen mot Kopparberg och kvällen avslutades med några tankar framförda av Ingela och Ulrika. Innan var och en tog sig hem till sitt, kunde man få lite cider att dricka. Det blev en sen kväll, men rik på tankar, upplevelser och funderingar.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Inger Aftonljus och Björn Öringbäck

 

 

 

1 kommentar till Ljusnarsberg i fokus