News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Läsecirkeln möttes vid Finngruvorna

Läsecirkeln möttes vid Finngruvorna

16-09-14

Vi har en läsecirkel som samlas på vackra ställen för att lyssna på högläsning av Hilkka Alms roman ”Fjärran gröna ängar”.
Boken handlar om finnar som lämnade Savolax på femtonhundratalet och kom till Finnmarker. Någon sa att man ville vara med, men kan inte finska. I gruppen är det bara jag som kan finska, så välkomna, språket är svenska.
Våra möten är oftast på finngårdar och andra ställen som kan ha koppling till berättelsen.
Mycket lyckat koncept det där med högläsning på natursköna ställen. Man stannar och tar omgivningen till sig på ett annat sätt än vad sker vid snabba besök för bara fotons skull.

cirkel1

Tommy Nyholm läser

cirkel2

cirkel3

Vi stannar flera timmar. Vi äter, lyssnar och samtalar. De besökta ställena blir speciella minnen för att man har stannat.

cirkel4

Förra gången träffades vi på finngården Skifsen.

cirkel5

Vi satt i rökstugan, åt och lyssnade på högläsning.

cirkel6

Tommy, som älskar att sjunga Dan Andersson fick spela och sjunga i självaste Luossastugan när läsecirkeln hade mötet där.

cirkel7

cirkel8

Ibland möts vi hemma hos varandra. Min gård i Hörken har kanske inte varit finngård innan, men nu är den det.

cirkel9

Gammalfinngård i Skattlösberg är definitivt en finngård.

cirkel10

Vi har många platser kvar att besöka och romanen vi läser är i tre delar. Vi har inte kommit långt än, när det finns så mycket annat som också drar uppmärksamheten till sig. Mötena blir roliga och intressanta. Den som vill komma med är välkommen. Vi sammanfattar kort vad berättelsen har handlat om och fortsätter att läsa. Lätt att hänga med. Vill du veta mera, kan du kontakta mig minnaroselli@hotmail.com . Man kan även komma med i facebookgruppen ”Finnkultur då och nu”, där vi publicerar evenemangen. Det står var och när vi träffas nästa gång.

Text: Minna Roselli
Foto: Jan Larsson och Minna Roselli

2 kommentarer till Läsecirkeln möttes vid Finngruvorna