News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Landstingsbesök

Nytt landstingsbesök

MarieLouise

Igår besökte Marie-Louise Forsberg-Fransson Landstingsstyrelsens ordförande (S) och Ingemar Javinder Landstingsledamot och ordförande i Sociala utskottet i Ljusnarsberg (S) vårdcentralen och vårdboendet Koppargården i Kopparberg.

Viktigt för god kvalitet inom sjukvård och omsorg är personalen och dess kompetens. Glädjande att mötas av en fantastisk personal med engagemang för att göra vården och omsorgen bättre i Kopparberg. Vår Socialdemokratiska vision är att vi ska ha väl fungerande vårdcentraler i Örebro län och vårt långsiktiga lite ”kaxiga” mål är att vi ska ha Sveriges bästa vårdcentraler. Tyvärr är en konsekvens av läkarbristen som råder i Kopparberg också utbredd i hela Sverige, och att landstinget behöver använda hyrläkare. Vi tycker inte att det är bra för det blir bristande kontinuitet för patienterna, det kan leda till både patientsäkerhets- och arbetsmiljörisker. Personalen på Vårdcentralen i Kopparberg vittnade om precis dessa negativa konsekvenser av hyrläkare samt att de dessutom har en mycket tuff arbetssituation på grund av ett högt vårdtryck. Landstinget arbetar med en rad åtgärder för att rekrytera fler läkare till vårdcentralerna och man ser nu att det målmedvetna arbetet börjar ge resultat. I år kommer bland annat 25 nya läkare (specialister i allmänmedicin) att anställas och man kommer intensivt fortsätta arbetet för att anställa fler framledes, inte minst för att få läkare till Kopparberg.

Det råder nationell läkarbrist i Sverige, vilket beror på att det utbildats för få läkare under lång period. Det behövs fler läkare och här i Örebro läns landsting har vi tagit ett nationellt ansvar tillsammans med Örebro kommun och Örebro universitet. Vi arbetade långsiktigt och målmedvetet under fler år för att kunna starta läkarutbildningen på Örebro universitet. Vår allt ökande satsning på att utbilda fler ST-läkare i allmän medicin är viktig för att få läkare till vårdcentralerna, under 2015 kommer vi att erbjuda 80 ST-utbildningsplatser. Vi har goda förhoppningar att de som utbildar sig här i länet ska stanna kvar och arbeta på våra vårdcentraler, några i Kopparberg. 
Förbättra våra vårdcentraler har varit prioriterat för oss. Under mandatperioden har vi satsat närmare 200 miljoner för att förbättra tillgängligheten för patienterna på vårdcentralerna. Pengarna som tillfört vårdcentralerna har främst använts till att anställa fler läkare och distriktsköterskor. Även fler medicinska administratörer har anställts för att vårdpersonal ska få mer tid till vård och behandling av patienter. Det kan inte nog poängteras att alla yrkesgrupper är viktiga för att sjukvården på vårdcentraler ska kunna ges med god kvalitet, det behövs mer personal och till det behövs det mer pengar- inte mindre.

Vi har också ett löfte till våra vårdcentraler; om det finns läkare finns det pengar. Det ska aldrig behöva vara en kostnadsfråga att anställa läkare.

Ewa-Leena Johansson, socialdemokraterna i Ljusnarsberg

1 kommentar till Landstingsbesök

  • Åsa Rosenberg

    Det är ju trevligt att klappa sig själv på axeln så här dagarna innan valet, men samtidigt har det blivit svårare och svårare att få läkartid över huvud taget på vårdcentralen de senaste åren.

    Om det finns läkare finns det pengar… Men läkare finns. Om man nu stått där i flera år med sina pengar och ingen nappat så finns det en enkel förklaring:

    Andra tjänster erbjuder högre lön, bättre geografiskt läge, bättre arbetsmiljö och bättre utvecklingsmöjligheter. Priset för att köpa sig en läkare på den här marknaden är helt enkelt högre än vad man erbjuder, både i form av pengar och övriga faktorer.

    Det spelar ingen roll hur mycket man hoppas – människor stannar inte på ett jobb bara för att man hoppas och de kommer inte göra det i framtiden heller.