News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

LAGA, ett spel om knepiga vardagssituationer

LAGA, ett spel om knepiga vardagssituationer

17-04-05
_DSC2176

LAGA är Unga Allergikers och Svenska Celiakiförbundets skolprojekt. Projektet leds av Emma Grönlund från Stockholm och är just nu på gång i skolorna i hela Sverige.

Det handlar om ett upplevelsebaserat spel och är främst riktat till mellanstadiet. Eleverna får uppleva vilka hinder i skolans vardag man kan träffa på om man reagerar mot olika dofter och ämnen. LAGA står för Laktos-Astma-Gluten-Allergi och är ett lagspel i klassrummet.

_DSC2187

Det märktes att Emma är engagerat för sitt projekt och hon instruerade eleverna på ett medryckande sätt.

_DSC2173

Kopparbergarn fick vara med 7b i Kyrkbacksskolan och eleverna samlades i grupper om tre kring golvet, där det låg små runda mattor med tryckt information. Varje elev fick ett kort och på det fanns det skrivet, om eleven skulle ha någon diagnos, eller om den var fri från allt. Dessutom fanns två tärningar att kasta, den ena med tal mellan 1 och 4 och den andra med händelser.

Första gruppen fick inleda spelet genom att kasta tärningarna. Det blev 1 – matsal. Tyvärr var det servering av lussebullar, vilket laget hade problem med, så där var det kört. Inget steg framåt.

_DSC2203

Samtidigt fick laget en sant/falsk-fråga, ett påstående, som också skulle besvaras rätt.

Nästa grupp. 2 – skolsalen. I skolsalen fanns en elev, som hade gosat med sin katt. Eftersom ingen i laget hade pälsdjursallergi, kunde de ta två steg framåt.

Så gick spelet vidare grupp för grupp och bland korten fanns också kompiskort. Dessa kunde man använda, för att klara sig ur en knepig situation. Ett lag kunde inte äta skolmaten en dag men kompiskortet räddade dem. De gick hem till en i laget och åt.

Eleverna hade bra idéer om vad man kunde göra för att ”rädda” en kompis och de levde sig verkligen in i de situationer de hamnade i. Trots att det inte var någon tävling där man kunde vinna, smög det fram en liten lätt svordom, när allergin satte käppar i hjulet.

På det här trevliga sättet lärde sig eleverna en hel del t.ex. hur pollen slår till, hur astma fungerar, hur laktosintolerans känns, att laktos och mjölkprotein inte alls är samma sak och att dofter av parfym, tvättmedel och blommor kan vara besvärliga även i små mängder. Mjölkprotein och nötter kan exempelvis vara rent av livsfarligt för den som inte tål det.

På Kyrkbacksskolan är det doftfritt. Alla ska kunna vara överallt. Kopparbergarns reportrar upplevde också, att stämningen i skolan är mycket trevlig.

Text Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

 

1 kommentar till LAGA, ett spel om knepiga vardagssituationer