News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kungsfiskarinventering

Kungsfiskarinventering

2017-06-19
Tidigt under våren kontaktades undertecknad av ordförande i Hedströmsdalens ornitologiska förening, Tina Nordberg, om någon från Ställdalens Naturstudieklubb ville delta i inventering av kungsfiskare i Hedströmmen, mellan Köping och Karmansbo . Hon vill skapa kontakt mellan klubbar i Västmanland som har fåglar, djur och natur som inriktning. Bengt och jag nappade direkt och vi fick sällskap av Eva Kjellsson och Lasse Johansson.I lördags morse ringde väckarklocka kl. 4. Efter frukost och andra förberedelser hämtade vi Eva och Lars för resa mot Nyhammar i närheten av Heds kyrka. Under färden dit såg vi ett 20-tal tranor. Tydligen var det frukostdags för dem. Vid Nyhammar mötte Annika Holmström upp och delade ut observationsplatser till dem som hade anmält sig för den norra delen av Hedströmsdalen.

IMG_4091_650px-3

Bengt och jag fick en plats i Gisslarbo efter Gisslarboån. Morgonen var lite mulen och byxbenen blev mycket blöta av att gå i högt gräs men det var en bagatell. Snart letade sig solen fram mellan molnen. Byxbenen torkade och det lättades på klädseln efter hand.

IMG_4081_650px-3

Första observationen var en bäver som helt omedveten om vår närvaro simma bara några meter från oss. En liten råbock blev mycket överraska och skällde till när han plötsligt upptäckte vår närvaro.

IMG_4113_650px-2

Svalor och sädessärlor försåg sig med mat som flög tätt över vattenytan i den stilla flytande ån.

IMG_4116_650px-3

Vackra sländor höll oss sällskap. Massor med småfisk lekt både under och över vattenytan. Det var verkligen upplagt för kungsfiskarbesök. Tyvärr uteblev den upplevelsen.

IMG_4095_650px-3

Efter 2,5 timmars väntan gick vi till bilen för att hämta upp Eva och Lars och bege oss till Kolsva Folkets Park för återsamling.

IMG_4131_650px-1

30 observatörer samlades för att rapportera och prata om dagens upplevelser.

IMG_4133_650-1

Kenneth Nordberg hälsade välkommen och sammanfattade morgonens inventering. En av inventerarna hade sett kungsfiskare vid 11 tillfällen, det kan ha varit samma fågel vid flertalet gånger.

IMG_4130_650px-1

Klubben bjöd på pitabröd med innehåll av kebab och grönsaker. Mycket smakligt.

IMG_4128_650px-1

Det blev en mycket trevlig samvaro och Ställdalens Naturstudieklubb skapade nya kontakter som kan ge nya ideer och kunskaper.

IMG_4137_650px-1

Kopparbergarn pratade en stund med Tina Nordberg, ordförande i föreningen, om dess verksamhet. De har ca 150 medlemmar. Första stadgarna skrevs på en servett på en bar i Köping 1988. Kungsfiskarinventeringen genomfördes för tredje året och det kommer en ny nästa år, även då lördagen för midsommar. Just nu är det deltagande i Pilgrimsfalkprojeket, i samarbete med Norden Ark, som är det mest aktuella. Det är fjärde året som Nordens Ark kommer med ungar som sätts i burar på silos nere i Köpings hamn. Det är sista och ända gången de kommer i kontakt med människor. Nu matas de varje kväll automatiskt med 1½ vaktel kl. 18. Vaktlarna kommer från Nordens Ark och är ekologiskt uppfödda. Detta pågår i två veckor sedan öppnas burarna och pilgrimsfalkarna får själva söka föda. Men de kommer tillbaka varje kväll och får vaktlar tills de själva kan försörja sig. Dessa ungfåglar är inte präglade på människan utan de är vilda på en gång. Är man intresserad av att följa dem går det att gå in på ”falken.koping.net”. I år har man sett en vuxen fågel cirkla över silon. Hoppet finns att den skall häcka där.

IMG_4143_650px-2

Pratade också  med Leif Edberg. Han lägger ner många timmar på fåglar. Han deltar i ett Tornfalkprojekt. 29 holkar har han koll på och i 20 av dem finns det häckande fåglar. Leif visade bild från en holk Där det från början fanns 10 ägg nu var 3 kläckta. Han har koll på 12 häckningar av Fiskgjuse. Vad som oroar honom är den dåliga förekomsten av ugglor. Under den årstid då det inte är så mycket fåglar snickra han holkar. I år blev det 400 stycken.Det blev en mycket fin och lärorik dag trots att Kungsfiskaren inte visade sig för Kopparbergarns representanter. Men i vår ägo finns nu en mycket bra karta över Hedströmmen från Karmansbo till dess utlopp i Mälaren. Där finns de kända observationsplatserna utmärkta. Bra och ha.

Vi tackade för oss och åkte mot Ställdalen i vacker försommargrönska, via Finnåker och Ramsberg. Den lilla regnskur som kom när vi satt i parken var glömd och vi var överens om att vi haft en mycket fin dag trots utebliven observation av Kungsfiskare. Men sådan är naturen. Det är väntan som gäller och ibland ger det utdelning men ofta är det bara vistelsen i skog och mark som blir upplevelsen.

Text: Thyra Lundell   Foto: Bengt Lundell

1 kommentar till Kungsfiskarinventering

  • Frida Sandberg

    Tack för reportaget. Det hade ju varit roligt att se en bild på Kungsfiskaren som är en mycket vacker fågel. Bättre lycka nästa gång