News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kulturkväll med bokrelease och musik

Kulturkväll med bokrelease och musik

15-03-22
När gänget som jobbar kulturellt vid Ställbergs gruva gör något, då blir det bra. Så blev det också på fredagskvällen, när de tillsammans med några andra organisationer ordnade en kulturkväll i Ställdalen.

DSCN2464

I början kom några enstaka personer och hejade på varandra: ”Jasså, är du också här.” ”Vad trevligt det ser ut med dukning och allt.” ”Vilken fin scen de har gjort.” ”Undrar hur många som kommer.” ”Vi går väl och sätter oss.”

DSCN2462

Men det var bara början. Snart strömmade folk in i den lilla lokalen med en scen i ena hörnet och disken för matutlämning i ett annat. Det gick bara inte att få plats med alla, för det kom säkert över 100 personer. Som tur var, finns möjlighet att öppna upp till ytterligare ett rum och där dukades snabbt upp till flera.

DSCN2467

Stämningen var positiv och hög och man pratade på svenska, engelska och arabiska i en helt otrolig blandning.

DSCN2479

Så småningom blev alla välkomnade på tre språk. Carl-Oscar Sjögren på svenska, Karin Liljeroth på engelska och Deema Marrouch på arabiska. De berättade om kvällens program och hälsade alla välkomna att ta mat, bord efter bord.

DSCN2465

Och vilken mat! Först fick man en portion lasagne och sedan fick man plocka på själv av flera fantastiska sallader som doftade av allehanda färska kryddor.

DSCN2488

Allt smakade gott och trots att där var så många, räckte det till alla.

DSCN2497

Till kaffet efter maten började underhållningen. Ayman Foad Alassi, som bor i Lindesberg, spelade på sin Oud och det var han verkligen skicklig på. Det blev alldeles tyst i rummet förutom ordentliga applåder mellan styckena.

DSCN2503

Nästa programpunkt var bokreleasen. Jonas Gren läste ur sin diktsamling ”Överallt ska jag vara i centrum” och han läste snabbt och med en otrolig inlevelse. 

DSCN2505

Dekoren i bakgrunden förstärkte känslan och för att alla skulle förstå, läste han också några dikter i engelsk översättning.

DSCN2507

Raheed Abou Alhasan läste också några på arabiska, för att även de enbart arabisktalande skulle få en uppfattning om bokens innehåll.

DSCN2523

Efter en paus, då man kunde gå omkring och prata lite med olika besökare, gjorde några medlemmar av Ljusnarsbergarnas Spelmän entre. Oj vilken fart det blev. Alla klappade händerna och tjoade till musiken.

DSCN2529

Några barn började dansa

DSCN2535

andra satt hopkrupna nära scenen och lyssnade.

DSCN2528

Sara Parkman, som senare skulle ha ett eget framträdande, anslöt sig till gruppen och spelade med. Hon berättade att hon är intresserad av kulturlivet här och att hon också har varit med i kyrkokören några gånger.

DSCN2542

Sen var det hennes tur att uppträda ensam och det gjorde hon till en filmvisning på väggen. Filmen visade kvinnor, som spelade folkmusik, kvinnor som ingen vet vilka de är eller varifrån de kommer. Första stycket Sara spelade var hennes egen ”Itkeä, Itkeä”, vilket betyder ”gråta” på finska och där hon sjöng en ordlös sång medan hon spelade.

Sen följde en lång rad melodier och det var en fantastisk upplevelse både med maten, människorna, dikterna och musiken. Vi ser verkligen fram emot den fortsättning, som kommer till sommaren, då gänget slår upp portarna till gruvan i Ställberg.

Text och foto: Inger Aftonljus

1 kommentar till Kulturkväll med bokrelease och musik