News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kultur i försommarkväll

Kultur i försommarkväll

2022-06-22
Lördagkväll vid Gruvan i Ställberg. Super Studiosju berättarde om sitt konstverk i garn och Chamoon sjöng. Upplagt för en kväll med högt kulturvärde.

Besökarna fick ställa frågor till Super Studiosju som väver på konstverket som permanent kommer att pryda en vägg i någon av lokalerna vid gruvan. Det har funnits konstutställningar tidigare men dessa har varit en vissa tid och sedan monterats ned.

Sedan Kopparbergarn senast besökte vävarna har mycket hänt. Mönster har börjat framträda och man kan se färgernas betydelse.

På vävstolarna hänger skisser till det färdiga verket.

Under väven ligger mönstret som ligger till grund för resultatet som växer fram.
Vävningen sker på kontramarchvävstolar. Det är en anordning på vävstolen som underlättar att väva med många skaft. Vävstolen ritades av Ulla Cyrus en för vävkunniga välkänd person.

När besökarna hade sett och gjort sig en uppfattning om verket samlades man i foajen för ett samtal kring vävning och Studio Supersjus förhållande till sitt yrke.

Eric Sjögren ledde samtalet.

Mirjam Hemström, Siri Pettersson och Miriam Parkman började med att berätta att det är första gången de gör ett gemensamt verk. Tidigare har det arbetat var för sig men haft gemensamma utställningar. Det blev en lång, annorlunda och skakig resa att nå det gemensamma målet men nu är de framme.
Hösten 2021 var Studio Supersju vid gruvan och rekognoserade. De inspirerades av miljön och beslöt att den skulle bli temat i väven. Alla började var för sig skissa på sin ide’. Sedan var det samarbete som gällde. De plockade, efter många och långa möte, ihop skisserna till två förslag som så småningom blev det färdiga konceptet. Verket skildra gruvmiljön hela vägen nerifrån och upp till ytan. Den omgivande naturen är också en viktig del.
I en vävstol vävs underjorden och den andra vävstol vävs ovan jord. Garnet är handfärgat för att få fram de rätta nyanserna.
På frågan om hur det kändes att arbeta med mjuk material i en miljö som en gång i tid var smutsig och kroppsligt hård. Vävarna kände att även de utförde ett kroppsarbete. När man sätter upp en väv kan det många gånger bli konstiga arbetsställningar.

Miriam berättade att hon en gång såg hur Siri hade samma kroppställning som en av männen på väggmålningarna när hon vävde.
Eric undrade vad som hade fått dem att utbilda sig till vävning. Näst unisont kom det ”Det är så kul med vävning”.
Nu ser vi fram emot den 4 september då väven skall vara monterad och avtäckas.
Efter samtalet samlades publiken ute på gruvbacken i den soliga men lite blåsiga kvällen.
För dem som kände för lite mat serverades vegetarisk kebab. Det var mycket gott.

19.30 återsamlades vi i foajen för att lyssna på Chamoon.

Tillsammans med Filip Magnusson, fiol

Josef Ask, gitarr framförde hon visor på franska och engelska. Många var egna kompositioner.

Chamoon trollband publiken med sin röst och sitt framträdande. Det vidimerades när programmet var avslutat. Publiken ville inte sluta att applådera och fick också ett extranummer. Det var en hyllning till mamma men också att det inte alltid är så lätt att leva i en relation med någon som man älskar.
Som vanligt ger en kväll vid Ställbergs Gruva något att ta med sig hem och fundera över.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

 

 

 

1 kommentar till Kultur i försommarkväll

  • Inger Aftonljus

    Ja, det är roligt att väva och mycket har det blivit under årens lopp, även bildvävar. Kontramarsch ger många möjligheter, men jobbig att knyta ner, i synnerhet när man inte längre har så lätt att komma ner och upp från golvet. Snyggt måste jag säga om era vävar!