News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kräftfiske i Löa

Kräftfiske i Löa

2020-08-02
Britt och Alf Carlsson, boende i Löa, tyckte att Kopparbergarn skulle närvara vid kräftfiske. Sagt och gjort. 0580 som riktnummerområde och Kopparberg som postort. Bra Löa! Ni får se er som Kopparbergarns område.

Är detta tjuvfiske? Nej! Då blir det inte spännande. Undertecknad var med på tjuvfiske för 50 år sedan. Spännande hela den natten. Vi fick ingenting. Vi hade blivit lurade av en som vi trodde visste var det fanns kräftor. När han fick reda på att vi hade kammat noll var hans kommentar: ”Bra, då behöver inte jag kolla om det finns kräftor i den tjärnen.” Det var någonstans i Kindlahöjdsområdet. Efter detta var det enklare att betala för kräftorna.

I Löa får man ta kräftor under kontrollerade former. Den här gången var det en trevlig fredagskväll där vi höll avstånd. Även myggen var avståndstagande. Till trevligheterna hör, att man ska äta kolbullar. Här eldas det på för fullt inför kolbullegräddningen. Britt, Niklas, Christer och Axel Carlsson väntar på att veden skall bli kol. Axel agerar fläkt. Det fanns fler personer i omgivningen, men de fick inte vara med på bild.☺

Kopparbergarns representant gjorde sin del av jobbet. Här svingar han stekpannan med läckerheterna fotad av Carola Vikström. Visst ska det vara en karl vid grillen, tycker många, särskilt karlarna själva. (red:s kommentar)

Så är det strax dags för förtäringen. Britt och Christer tar sig för pannan, när det är ännu hetare i stekpannan. Tänk att en sådan enkel maträtt kan smaka så utmärkt.

Det är här i Stor-ån med bågbron, som kräftorna tas upp. Detta vatten kommer från norra delen av Ljusnarsberg. Allt bra kommer från norr.

Elsa Mäkelä Carli och Eva Mäkelä, uppväxt i Kopparberg, flyter fram i sin kanadensare,

och paddlingen fortsätter mot Sörsjön.

Här är det spänt och spännande. Det är Axel som drar upp. Ska det bli några kräftor? Mungiporna ner – Tyvärr var det tomt vid detta indrag. Denna å heter Kölsjöån men kalls för Lill-ån i Löa.

Det här är Axels största kräfta. Om det var den allra största vet vi inte, men det var en bamse. Den yngste kräftfiskaren var stoltast. Många småkräftor togs upp men lades tillbaka för återväxt. När vi åkte hemåt, så var fångsten cirka ett tjog.

Det här är bestämmelserna:

Löa fiskevårdsområde: 31 juli 2020
Datum för årets provfiske är: 31/7-2/8, 14-16/8 , 28-30/8.
Iläggning tidigast 17:00 på fredagen och upptagning senast 10:00 på söndagen. Max 25 burar oavsett antal fiskerätter. Minimimått 10 cm. Anmäl antal uppfångade kräftor till: bo.aronsson@telia.com Fisketillsyningsmännen äger rätt att beslagta omärkta burar, burar som ligger i vid fel tid och även de burar som överstiger 25. Ta hänsyn till varandra och ha en trevlig fiskehelg! / Löa fiskevårdsområde

Ovanstående är från Löabloggen. https://loabloggen.blogg.se/

****************************

Bilder och text: Bo Kempegård, redigerat av: Webansvariga

1 kommentar till Kräftfiske i Löa

  • b

    Oj trevligt att se en flodkräfta men eftersom det även är en signalkräfta där så kanske det är den sista.
    På tal om tjuvfiske kräftfisket börjar ju enligt gammal tradition 5:te eller 7:de Augusti kl 17.00.