News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kopparbergsmarken 2017

Kopparbergsmarken 2017

17-10-02
För väldigt många är Kopparbergsmarken ett måste. Det är ju en av de ”stora” och många knallar tar sig dit den helgen. När Emil i Lönneberga gick på marken skaffade han sig en häst på finurligt vis och även om man inte kan göra som han, finns det mycket att välja mellan i alla stånden.

_DSC3425

En Gammelmarken finns det också, visserligen inte med grisar och hästar, men nog så mycket annat genuint tillverkat i hem och bodar. Bröd och ost, sockor och vantar, knivar, skålar och annat svarvat och skuret blandas med sylter, honung, marknadskarameller och praliner.

_DSC3447

Positivhalaren låter precis som förr i tiden och apan vilar sig på en kista. Den här apan behöver inget halsband, den håller sig i ”skinnet” ändå.

_DSC3434 _DSC3432

En del klär upp sig i tidsenlig stass och visst är de fina med sina rockar och västar, långa kjolar och korgar på armen.

_DSC3428

Smeden värmer järnet och tillverkar både krokar och prydnadssaker i riktigt smide.

_DSC3414

Blir du hungrig, kan du få dig en slurk varm soppa ur stora kokgrytan.

_DSC3412

Det finns både bänkar och bord att slå sig ner vid.

_DSC3387

Till soppan kan du köpa dig ett alldeles nybakat bröd. Far i huset kavlar och sonen gräddar.

_DSC3403

Mor och de mindre barnen brer på smör och ost och så är det klart att gå ner i magen på någon hugad och hungrig besökare.

_DSC3385

– Smaka på getosten! Den här är lagrad och stark, den här lite mildare. Folk smakar och provar. Jodå, det blir allt en bit i påsen.

_DSC3379

Men fårost då? Det är ju också gott. Smaka, fundera och ja, kanske ändå. Det blir en bit här också.

_DSC3358

För att inte tala om den goda rökta fisken, både sik och regnbåge. Vi vet ju hur duktig han är att röka fisk, han mästaren från Ljusnarsberg. Det får bli en fisk också.

_DSC3329

Så här långt från positivhalaren är det annan musik som gäller, svängig, rytmisk, positiv och lockande.

_DSC3349

Några tar sig en svängom, men kanske bara de som kan och törs. De här är nog med i folkdanslaget, men det är ändå fritt fram för alla som vill.

_DSC3450

Det finns mycket mer att välja på och utanför Gammelmarken ljuder modernare musik och det doftar korv och annat ätbart. Även de små barnen kan glädjas åt grannlåten, eller vad sägs om en riktigt lysande ballong.

Text Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

1 kommentar till Kopparbergsmarken 2017